Roomalaisten salainen ase herätti kauhua
Roomalaiset porasivat reikiä pieniin kiviin ja ampuivat niillä vihollista osana psykologista sodankäyntiä.

Ne painavat noin 30 grammaa ja näyttävät mitättömiltä. Kun ne ammutaan ilman halki kovaa vauhtia, ne päästävät kuitenkin äänen, joka voi saada vihollisen tolaltaan.
Nykyään monet pitävät reiällisiä kiviä onnenkivinä. Toisen vuosisadan Lounais-Skotlannissa Burnswark Hillissä reikäkivillä oli kuitenkin aivan toisenlainen vaikutus.
1800 vuotta sitten roomalaiset hyökkäsivät alueen asukkaiden kimppuun aseenaan muun muassa kiviä, joihin he olivat poranneet reikiä.
Tehokkaita pelotusaseita
Rooman armeija käytti usein katapultteja ja linkoja, jolla se sinkosi kiviä ja kuulia vihollisen niskaan jopa 160 kilometrin tuntivauhdilla. Sillä nopeudella lentävä kivi pystyi tekemään pahaa jälkeä.
Pienten reikäkivien tarkoitus oli kuitenkin aivan toinen, selittää John Reid. Hän johtaa kaivauksia Burnswark Hillissä, jossa on hiljattain löydetty paljon rei’itettyjä kiviä.
Roomalaiset porasivat itse kiviin reikiä, jotka saivat kivet päästämään ilman halki lentäessään terävän, viheltävän äänen.
”Yhtäkkiä skotit eivät pelkästään saaneet päällensä tappavia kiviä, vaan nämä kivet päästivät vieläpä niin kauhistuttavan äänen, että se sai heidät peittämään korvansa ja yrittämään pakoon”, kertoo John Reid. Hänen mukaansa pienet reiälliset kivet olivat nimenomaan pelotusaseita.
Psykologinen taktiikka
Roomalaisten ei ole ollut helppoa hyökätä tavallisesti käyttämillään aseilla skotlantilaisten kimppuun korkealla kukkulalla sijaitsevaan linnoitukseen.
Niinpä roomalaiset tarvitsivat taktiikan, jolla he saisivat vihollisesta psykologisen yliotteen. Viheltävät kivet herättivät kauhua vastustajassa ja tekivät siten hyökkäämisestä helpompaa.