Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Roomalaista myllynkiveä koristi fallos

Brittitutkijat ovat innoissaan harvinaisesta kivestä, joka antaa uutta tietoa roomalaisten innostuksesta viriliteettisymboleihin.

Highways England, Historie

Vuonna 2018 Englannissa paljastui moottoritien rakennustöiden yhteydessä 300 antiikin aikaista käsimyllyä. Brittiarkeologit ovat siitä lähtien puhdistaneet huolellisesti niiden pieniä myllynkiviä, ja yhdestä paljastui harvinainen kuvio: siinä tökötti ilmiselvä fallos.

Myllynkivi on pieni – ehkä noin suuren pizzan kokoinen – ja se on peräisin Englannin roomalaisajalta. Englanti oli Rooman provinssi Britannia vuosina 44–410 jaa., ja roomalaiset jättivät jälkensä sen kulttuuriin.

Tämä fallosfiguuri löytyi arkeologisissa kaivauksissa Pompejissa.

© Marie-Lan Nguyen

Roomalaiset uskoivat fallossymbolin suojelevan pahoilta hengiltä ja epäonnelta, ja siksi keisarin legioonat kantoivat fallosamulettia lähtiessään taisteluun.

Roomalaisessa käsimyllyssä oli kaksi raskasta kiveä. Falloskivi on ollut niistä päällimmäinen.

© Highways England

Falloksia jöpötti kaikkialla

Niin Britanniassa kuin muuallakin Rooman valtakunnassa fallossymboleita näki joka puolella: kylpylöiden seinillä, kotien ovien päällä ja piha-aidoissa. Nähtävästi myös tärkeitä taloustarvikkeita, kuten käsimyllyn kiviä, koristeltiin fallossymboleilla.

Brittitutkijat ovat löydöstä innoissaan, sillä se on harvinainen: Britanniasta löydetyistä 20 000:sta antiikin ajan myllynkivestä ja käsimyllystä vain kolmessa on jokin koristelu. Nyt löydetty on lisäksi ainoa, jossa on falloksen kuva.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota