Highways England, Historie

Roomalaista myllynkiveä koristi fallos

Brittitutkijat ovat innoissaan harvinaisesta kivestä, joka antaa uutta tietoa roomalaisten innostuksesta viriliteettisymboleihin.

Vuonna 2018 Englannissa paljastui moottoritien rakennustöiden yhteydessä 300 antiikin aikaista käsimyllyä. Brittiarkeologit ovat siitä lähtien puhdistaneet huolellisesti niiden pieniä myllynkiviä, ja yhdestä paljastui harvinainen kuvio: siinä tökötti ilmiselvä fallos.

Myllynkivi on pieni – ehkä noin suuren pizzan kokoinen – ja se on peräisin Englannin roomalaisajalta. Englanti oli Rooman provinssi Britannia vuosina 44–410 jaa., ja roomalaiset jättivät jälkensä sen kulttuuriin.

Tämä fallosfiguuri löytyi arkeologisissa kaivauksissa Pompejissa.

© Marie-Lan Nguyen

Roomalaiset uskoivat fallossymbolin suojelevan pahoilta hengiltä ja epäonnelta, ja siksi keisarin legioonat kantoivat fallosamulettia lähtiessään taisteluun.

Roomalaisessa käsimyllyssä oli kaksi raskasta kiveä. Falloskivi on ollut niistä päällimmäinen.

© Highways England

Falloksia jöpötti kaikkialla

Niin Britanniassa kuin muuallakin Rooman valtakunnassa fallossymboleita näki joka puolella: kylpylöiden seinillä, kotien ovien päällä ja piha-aidoissa. Nähtävästi myös tärkeitä taloustarvikkeita, kuten käsimyllyn kiviä, koristeltiin fallossymboleilla.

Brittitutkijat ovat löydöstä innoissaan, sillä se on harvinainen: Britanniasta löydetyistä 20 000:sta antiikin ajan myllynkivestä ja käsimyllystä vain kolmessa on jokin koristelu. Nyt löydetty on lisäksi ainoa, jossa on falloksen kuva.