Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Roomalaislöydön ryöstö kuohuttaa Britanniassa

Brittiarkeologien innostuksella oli ikävät seuraukset, kun roistot lähtivät metallinilmaisimineen vuosikymmenen merkittävimmälle roomalaisajan kaivaukselle Britanniassa.

ITV News

Brittiarkeologit olivat innoissaan ilmoittaessaan tehneensä Scarborough’n kaupungissa Britannian merkittävimmän roomalaislöydön vuosiin: suuren huvilan rauniot.

Roomalaisessa huvilassa oli oma kylpylä ja monia lisärakennuksia, ja se kattoi yli kahden tenniskentän kokoisen alueen. Lisäksi se erosi arkkitehtuuriltaan muista Britanniasta ja Euroopasta löydetyistä roomalaistaloista.

Arkeologien ilo muuttui kuitenkin pian järkytykseksi ja suuttumukseksi, sillä muutama tunti heidän ilmoituksensa jälkeen tuntemattomat roistot hiipivät yön pimeydessä kaivausalueelle.

Roomalaishuvila ja sen kylpylä kaivettu esiin Englannissa

Roomalaishuvila kattaa kahden tenniskentän kokoisen alueen, ja keskellä on suuri pyöreä rakennus.

© MAP Archaeological Practice

Ryöstely tuhoaa kulttuuriperintöä

Roistot kävivät lähes koko huvilan alueen läpi metallinilmaisimien avulla. Vielä ei tiedetä tarkoin, mitä kaikkea heidän mukaansa lähti, mutta he olivat tehneet vahinkoa raunioissa, paikallinen poliisi kertoi. Poliisi kuvaili varkaita ”vandaaleiksi” – viittaus vandaalien kansaan, joka ryösti Rooman vuonna 455. Toistaiseksi poliisi ei ole juurikaan edistynyt tutkimuksissaan.

Arkeologien löytämä huvila sijaitsee melko lähellä Scarborough’n lähellä rannikolla 300- ja 400-luvuilla ollutta pientä roomalaista linnoitusta.

© Shutterstock, Historie

”Valitettavasti kulttuurihistorialliset rikokset voivat tehdä paljon vahinkoa historiallisesti merkittävillä alueilla. Tällaisten tekojen aiheuttamaa haittaa yhteiskunnalle ei voi mitata, ja niiden vuoksi muinaismuistoja voi hävitä tulevilta sukupolvilta”, Pohjois-Yorkshiren poliisi harmitteli.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota