ITV News

Roomalaislöydön ryöstö kuohuttaa Britanniassa

Brittiarkeologien innostuksella oli ikävät seuraukset, kun roistot lähtivät metallinilmaisimineen vuosikymmenen merkittävimmälle roomalaisajan kaivaukselle Britanniassa.

Brittiarkeologit olivat innoissaan ilmoittaessaan tehneensä Scarborough’n kaupungissa Britannian merkittävimmän roomalaislöydön vuosiin: suuren huvilan rauniot.

Roomalaisessa huvilassa oli oma kylpylä ja monia lisärakennuksia, ja se kattoi yli kahden tenniskentän kokoisen alueen. Lisäksi se erosi arkkitehtuuriltaan muista Britanniasta ja Euroopasta löydetyistä roomalaistaloista.

Arkeologien ilo muuttui kuitenkin pian järkytykseksi ja suuttumukseksi, sillä muutama tunti heidän ilmoituksensa jälkeen tuntemattomat roistot hiipivät yön pimeydessä kaivausalueelle.

Roomalaishuvila ja sen kylpylä kaivettu esiin Englannissa

Roomalaishuvila kattaa kahden tenniskentän kokoisen alueen, ja keskellä on suuri pyöreä rakennus.

© MAP Archaeological Practice

Ryöstely tuhoaa kulttuuriperintöä

Roistot kävivät lähes koko huvilan alueen läpi metallinilmaisimien avulla. Vielä ei tiedetä tarkoin, mitä kaikkea heidän mukaansa lähti, mutta he olivat tehneet vahinkoa raunioissa, paikallinen poliisi kertoi. Poliisi kuvaili varkaita ”vandaaleiksi” – viittaus vandaalien kansaan, joka ryösti Rooman vuonna 455. Toistaiseksi poliisi ei ole juurikaan edistynyt tutkimuksissaan.

Arkeologien löytämä huvila sijaitsee melko lähellä Scarborough’n lähellä rannikolla 300- ja 400-luvuilla ollutta pientä roomalaista linnoitusta.

© Shutterstock, Historie

”Valitettavasti kulttuurihistorialliset rikokset voivat tehdä paljon vahinkoa historiallisesti merkittävillä alueilla. Tällaisten tekojen aiheuttamaa haittaa yhteiskunnalle ei voi mitata, ja niiden vuoksi muinaismuistoja voi hävitä tulevilta sukupolvilta”, Pohjois-Yorkshiren poliisi harmitteli.