Roomalaislinnoituksesta löytyi kaksi lelumiekkaa

Roomalaisesta Vindolandan linnoituksesta on tehty jälleen arkeologeja ihastuttava löytö: kaksi puista lelumiekkaa, jotka ovat erittäin hyvässä kunnossa.

Lelumiekat on tehty puusta.

© The Vindolanda Trust

Harrastivatko roomalaisten sotilaiden lapset sotaleikkejä?

Siihen viittaa Englannista Vindolandan linnoituksesta tehty uusi löytö.

Kaivauksissa linnoituksesta löytyi kaksi lelumiekkaa, jotka ovat niin hyvässä kunnossa, että arkeologien mukaan on helppo kuvitella ”pikkutyttöjä ja -poikia leikkimässä niillä sotilaita jäljitellen isiänsä ja veljiänsä.”

Löydöt ilahduttavat tutkijoita

Vindolandan maaperän lähes hapettomat kerrokset luovat optimaaliset olosuhteet vanhojen esineiden säilymiselle.

Vindolanda on ennenkin tuottanut arkeologeille iloisia yllätyksiä. Viimeksi heinäkuussa linnoituksen alta löytyi vanhoja, erittäin hyvin säilyneitä kirjeitä.

"En olisi ikinä uskonut, että teemme näin mahtavan löydön”, kertoi Vindolandan kaivauksia johtava Andrew Birley tuolloin, mutta uudet löydöt alueelta ovat moninkertaistaneet hänen ilonsa:

”Lelumiekkojen lisäksi olemme löytäneet esimerkiksi naisten ja lasten kenkiä, jotka osoittavat, että linnoituksessa eli kokonainen pieni yhteiskunta”, hän totesi LiveSciencelle.

Linnoitus oli Rooman pohjoisrajalla

Vindolanda rakennettiin ajanlaskumme ensimmäisen vuosisadan loppupuolella Rooman valtakunnanBritannian provinssin pohjoisrajalle.

On arvioitu, että linnoituksessa asui noin tuhat roomalaista sotilasta vaimoineen, lapsineen ja orjineen. Lelumiekat vahvistavat oletuksen, että Vindolandassa oli myös lapsia.