Roomalaisleiri Saksanmaalla

Tutkijat riemuitsevat löydettyään kauan etsimänsä 2 000 vuoden takaisen roomalaisen sotilasleirin.

Vuonna 1890 löydetty roomalaiskypärä johti arkeologit 2 000 vuotta vanhan sotilasleirin jäljille. Kaivauksissa on paljastunut muun muassa leirin puolustusvallia.

Saksalaisarkeologit ovat löytäneet 120 vuoden etsintöjen jälkeen Lippejoen varrelta 2 000 vuotta vanhan roomalaisen sotilasleirin.

”Tämä on mahtava tapaus roomalaisajan tutkimukselle Westfalenissa”, totesi alueen tutkimuksiin osallistunut arkeologi Wolfgang Kirsch paikalliselle medialle.

Leiri löytyi läheltä Olfenin kaupunkia, ja se on tutkijoiden mukaan viimeinen puuttunut lenkki Lippejoen varren roomalaisleirien ketjussa. Noin seitsemän jalkapallokentän kokoinen leiri on ilmeisesti ollut yksi Rooman tärkeimmistä leireistä alueella ajanlaskun alun tienoilla.

Todennäköisesti sen tehtävänä on ollut valvoa Lippen ylityspaikkoja, ja sinne on tuotu ja varastoitu väliaikaisesti alueen muihin roomalaisleireihin matkalla olleita tavaroita.

Leiriä on etsitty vuodesta 1890 lähtien, jolloin tutkijat löysivät Olfenin läheltä vanhan roomalaisen sotilaskypärän. Nyt alueelta on löydetty muun muassa roomalaisia rahoja ja ruukunsirpaleita sekä jäännöksiä maa-aineksesta ja puusta rakennetuista puolustusvalleista, jotka ovat suojanneet leirin noin tuhatta legioonalaista.

Arkeologien mukaan alue, jolla leiri sijaitsee, on saanut olla suhteellisen rauhassa ja koskemattomana viimeiset kaksituhatta vuotta, minkä vuoksi sieltä on hyvät mahdollisuudet saada aivan uutta tietoa roomalaisten leirinrakennuksesta ja sotilaiden varusteista Germanian valloituksen aikana. Alueen kaivaukset kestävät todennäköisesti vuosikymmeniä.