Yale University Art Gallery, Jean-Léon Gérôme

Roomalaisilla oli vakiopaikat teatterissa

Roomalainen Lukios seurasi gladiaattorien verisiä taisteluita omalta amfiteatterin ”kausikorttipaikaltaan”.

Kun kreikkalaissyntyinen roomalainen Lukios meni teatteriin Pergamonissa, hän tiesi, minne mennä istumaan.

Saksalaiset arkeologit ovat löytäneet Pergamonin amfiteatterin raunioista Lukioksen katsomopaikan, jonka selkänojassa lukee kreikkalaisilla kirjaimilla hänen nimensä.

Lukioksen elinaikana toisella vuosisadalla jaa. Pergamonissa puhuttiin vielä kreikkaa. Vähässä-Aasiassa sijainnut kaupunkivaltio oli vuodesta 88 jaa. lähtien kuulunut Rooman valtakuntaan, mutta sillä oli takanaan pitkä kreikkalainen historia.

Lukioksella oli varaa ostaa kausilippu teatteriin, mutta hänen paikkansa ei ollut parhailla riveillä lähimpänä näyttämöä vaan hieman ylemmällä rivillä.

Lukios seurasi VIP-paikaltaan varmasti monenlaisia näytöksiä gladiatori- ja eläintaisteluista näytelmiin. Pergamonin amfiteatteriin voitiin johtaa vettä, joten siellä voitiin esittää myös näyttäviä meritaisteluita.

Lukioksen VIP-istuimen selkänojaan oli kaiverrettu kreikkalaisin kirjaimin hänen nimensä Λούκιος. Hän toi mukanaan omat istuintyynynsä pehmikkeeksi.

© German Archaeological Institute, HISTORIA

Teatteri oli kopio Rooman Colosseumista

Läheskään kaikilla pergamonilaisilla ei ollut varaa lunastaa kausipaikkaa amfiteatteriin.

”He halusivat rakentaa kopion Colosseumista, joka oli tarkoitettu kaikkiin yhteiskuntaluokkiin kuuluville”, kertoo Felix Pirson Saksan arkeologisesta instituutista DAI:sta.

Rahvas ei kuitenkaan istunut samoilla riveillä varakkaamman väen kanssa.

”Yläluokalla ja hienoilla suvuilla oli omia aitioita ja yksityisiä paikkoja, joihin oli kaiverrettu heidän nimensä”, Pirson kertoo.