Roomalaisilla oli terveemmät hampaat kuin meillä

Roomalaiset eivät harjanneet hampaitaan, eivät tunteneet hammastahnaa eivätkä käyneet hammaslääkärillä. Silti uuden tutkimuksen mukaan heillä oli terveemmät hampaat kuin ihmisillä nykyisin.

Unohda kaikki väitteet siitä, että muinoin ihmiset potivat jatkuvasti hammassärkyä – roomalaisten purukalusto oli terveempi kuin meidän.

© Shutterstock

Italialaiset tutkijat kuvansivat 30:n Pompejissa eläneen roomalaisen hampaat – kaupunki hautautui laavaan vuonna 79 jättimäisen tulivuorenpurkauksen seurauksena.

Tulokset paljastavat, että yhdelläkään vainajista ei ollut hampaissaan reikiä, vaikka nykyisin maapallon väestöstä 36 prosentilla on reikäiset hampaat.

Roomalaisten terveet ruokailutottumukset säästivät hampaita

Roomalaisten karieksettomuus on vieläkin hämmästyttävämpää, kun otetaan huomioon, että he eivät koskaan harjanneet hampaitaan, käyttäneet hammastahnaa eivätkä käyneet hammaslääkärillä.

Tutkijoiden mukaan selitys on kuitenkin yksinkertainen:

"Pompejin asukkaat söivät paljon hedelmiä ja vihanneksia ja hyvin vähän sokeria. He söivät siis terveellisemmin kuin me ja siksi heillä oli niin hyvät hampaat", selittää hammaslääkäri Elisa Vanacore, joka osallistui tutkimukseen.

Terveellinen ilma vahvisti roomalaisten hampaita

Antiikin aikana Pompejin asukkailla saattoi olla poikkeuksellisen hyvä hampaat myös siksi, että he asuivat lähellä Vesuviusta. Vuoresta purkautui maan sisuksista peräisin olevaa hampaita vahvistavaa fluoria, jota levisi ilmaan ja juomaveteen suuria määriä.