Roomalaiset vaihtoivat pääkaupunkia

Vastikään löydetyn linnoituksen tutkimukset osoittavat, että roomalaiset vaihtoivat pääkaupunkiaan Englannissa.

Rekonstruktio roomalaisten linnoituksesta sellaisena kuin se oli heidän rakentaessaan Londiniumia.

© Mola & Faith Vardy

Noin vuodelta 63 oleva linnoitus kertoo, milloin Londiniumista (nyk. Lontoo) tuli ensimmäistä kertaa Englannin pääkaupunki. Linnoitus löytyi Lontoosta vuosina 1997–2003 tehdyissä kaivauksissa, mutta Lontoon arkeologisen museon ­tutkijat ovat vasta nyt selvittäneet 230 metrin päässä London Bridgestä sijait­sevan rakennelman tarkoituksen.

Kelttikuningatar tuhosi kaupungin

Roomalainen linnoitus on ollut tukikohta sotilaille, joiden tehtävä oli rakentaa uudestaan kelttikuningatar Boudiccan kapinajoukkojen vuonna 61 tuhoama Londinium. ­Siihen asti roomalaisten pääkaupunki Englannissa oli ollut Camulodunum (nyk. Colchester) noin 90 kilometrin päässä Londiniumista.

Kapinan jälkeen roomalaiset ovat ilmeisesti päättäneet rakentaa Londiniumin uudestaan tehdäkseen siitä uuden pääkaupunkinsa ja perustaneet sinne rakentamisen aikaiseksi tukikohdaksi väliaikaisen linnoituksen.

Oiva valinta

Kaupunki oli oiva valinta, sillä rahti­laivat pääsivät sinne mereltä suoraan Thamesjoen kautta eikä siellä silloin ­asunut brittiläisiä heimoja, joten roomalaiset saattoivat vapaasti asettua sinne kohtaamatta vastarintaa.

Linnoituksen tutkimuksissa on löytynyt esineitä sekä muun muassa jäännöksiä roomalaisten teistä, viljavarastosta, varastotilasta ja käymälästä.

Myös taisteluun oli varauduttu

 • Linnoitus oli 125 x 90 metrin kokoinen suorakaide.
 • Kolme metriä korkea muuri oli tehty puusta ja maasta.
 • Muurin päällä oli tilaa taistella.

3 nopeaa...

Julian Hill, kaivausten johtaja, Lontoon arkeologinen museo

 • Oletteko löytäneet muita vastaavia linnoituksia Lontoosta tai Colchesteristä?

  Vastaavaa ja vastaavan ikäistä linnoitusta ­tai merkkejä siitä ei ole löytynyt Lontoosta eikä roomalaisten aiemmasta pääkaupungista Colchesteristä. Olemme kyllä löytäneet kivi­linnoituksen, joka on rakennettu Luoteis-Lontooseen vuoden 120 tienoilla.

 • Koska kaupunki oli rakennettu uudelleen?

  Linnoitus oli käytössä noin vuoteen 78, jolloin se purettiin. Sitten roomalaiset rakensivat sen paikalle teitä ja rakennuksia. Kaupungin jälleenrakennus ei tullut koskaan valmiiksi, vaan roomalaiset laajensivat ja muuttelivat kaupunkia hallintokautensa loppuun 400-luvulle asti.

 • Mitä teette seuraavaksi?

  Tämän linnoituksen osalta olemme valmiit, mutta aloitamme pian kaivauksia muissa paikoissa Lontoon keskustan alueella.

Arkeologit ovat ­löytäneet kaivauk­sissa lukemattomia ­legioonalaisille
kuu­luneita sotilasesineitä, kuten kilpiä, keihäitä ja osia ratsumiesten kypäristä. Lisäksi alueelta on löytynyt rakennustarvikkeita, kuten kirves ja vasara.

© Mola & Faith Vardy