Bernabei et al.

Roomalaiset toivat puuta 1700 kilometrin päästä

Arkeologit eivät olleet uskoa todeksi, kun he saivat selville, että Roomasta esiin kaivettu 2 000 vuotta vanha puutavara oli peräisin Pohjois-Ranskasta.

Arkeologit yllättyivät kaivaessaan esiin noin 2 000 vuotta vanhan asuintalon jäännöksiä Roomassa: talon pylväshallin alta löytyi 24 hyvin säilynyttä tammilankkua, jotka olivat peräisin 1700 kilometrin päästä.

Tutkijoiden mielestä erityisen merkillepantavaa oli se, että pitkän matkan takaa tuotua puutavaraa oli käytetty rakennuksen perustuksiin.

Tuloksia oli vaikea uskoa

”Analysoituamme puun olimme ällikällä lyötyjä, emmekä olleet uskoa tutkimuksen tuloksia. Miksi vaivautua tuomaan puutavaraa niin kaukaa ja piilottaa se sitten maan alle?” tutkimuksen johtaja Mauro Bernabei kertoi HISTORIA-lehdelle.

Bernabei on puiden ja vuosirengasajoituksen asiantuntija Italian kansallisessa tutkimuslaitoksessa, ja hänen mukaansa antiikin ajoilta ei juuri koskaan löydetä puutavaraa, sillä etelän olosuhteet eivät ole olleet suotuisat sen säilymiselle.

Nyt puu oli kuitenkin säilynyt hyvin mutaisessa, kosteassa maaperässä.

Bernabein tutkimuksissa selvisi, että puu oli kaadettu ajalla 40–60 jaa., ja vuosirenkaiden tutkimuksissa paljastui myös, että tammi oli peräisin Juravuorilta Koillis-Ranskasta.

Puuta tuotiin maitse ja vesitse

Raskasta puutavaraa kuljetettiin tutkijoiden mukaan ilmeisesti ensin maitse vuorilta Saône- ja Rhônejoelle, ja laivattiin niitä pitkin Välimerelle ja sen poikki edelleen Roomaan. Matka oli pitkä, ja Bernabein mukaan se osoittaa, miten edistyksellisiä roomalaisten logistiikka ja kuljetusmenetelmät olivat.

Tutkimusten mukaan tammet oli mitä ilmeisimmin kaadettu ranskalaisesta Moisseysta Juravuorilta (keltainen piste). Sieltä puut todennäköisesti kuljetettiin maitse Saônelle ja Rhônelle ja edelleen jokia pitkin Välimerelle ja laivoilla Rooman satamakaupunkiin Ostiaan (sininen neliö).

© Shutterstock

Tutkijat uskovat, että puita tuotiin pitkien matkojen takaa siksi, että ranskalaista puuta pidettiin niin hyvälaatuisena.

Syy saattaa olla myös se, että Välimeren alueen metsät oli niin laajalti kaadettu, että puutavaraa piti hakea aina vain pidemmältä.

Roomalaiset ryöstökäyttivät metsiä, sillä he tarvitsivat valtavia määriä puuta laivoihin, taloihin, teollisuuteen ja lämmitykseen.

Bernabei uskoo kuitenkin, että pääasiallinen syy tuontiin oli se, että roomalaisten tieverkosto ja miljoonat orjat mahdollistivat sen ja puuta oli halpaa ja helppoa tuoda kaikkialta valtakunnasta.

”Roomalaisille puutavaran tuonti eri puolilta heidän tuntemaansa maailmaa oli silkkaa rutiinia: jos jossain oli luonnonvaroja, roomalaiset käyttivät niitä surutta.”