Roomalaiset ostivat halpoja matkamuistoja

Lontoosta tehdyn löydön perusteella matkoilta tuotiin kotiin tuliaisia jo ainakin pari tuhatta vuotta sitten.

Kun roomalaiset vierailivat valtakunnan pääkaupungissa, kotiin piti tietenkin viedä tuliaisia.

Arkeologisissa kaivauksissa Lontoossa löytyi noin kaksisataa roomalaista rautaista kirjoituspuikkoa, jotka on tarkoitettu vahataululle kirjoittamiseen. Yhteen puikoista oli kaiverrettu teksti, jonka ydinsanoma oli suunnilleen:

”Kävin Roomassa, ja sinulle toin vain tämän kynän.”

Terävä tuliainen

Kyseessä on hyvin harvinainen löytö, sillä Rooman valtakunnan aikaisia kaiverrettuja kirjoituspuikkoja on aiemmin löydetty vain muutamia. Puikon neljälle sivulle oli kaiverrettu teksti:

”Olen palannut kaupungista. Toin sinulle terävän tuliaisen, jotta muistaisit minut. Olisipa onni myötä, jotta voisin tuoda sinulle yhtä hienon lahjan kuin matka on pitkä ja kukkaroni tyhjä.”

Kirjoituspuikko on ajoitettu noin vuoteen 70 jaa., ja siinä mainittu kaupunki on todennäköisesti Rooma. Englanti kuului tuolloin Roomaan, ja kynän saaja on osannut latinaa ja ollut ehkä Britanniassa asunut Rooman kansalainen.

Kertoo Lontoon kansainvälisistä suhteista

”Tämä ainutlaatuinen kirjoituspuikko kertoo jotain Lontoon kansainvälisistä suhteista mutta antaa myös käsin kosketeltavan kuvan kynän saajan ja halvan mutta ajatuksella annetun lahjan antajan välisestä inhimillisestä suhteesta,” kertoo arkeologi Michael Marshall.

Kirjoituspuikko on esillä muiden roomalaisten arjen esineiden kanssa Ashmolean Museumissa Oxfordissa.