Jean-Léon Gérôme, Phoenix Art Museum

Roomalaiset napostelivat terveellisesti Colosseumilla

Arkeologit tutkivat 70 metriä viemäreitä Colosseumin alla selvittääkseen siellä olevista jätekertymistä, mitä roomalaiset söivät stadionilla 2 000 vuotta sitten.

Arkeologiryhmä kaivautui 70 metriin viemäreitä Rooman Colosseumin areenan alla tutkiakseen jätteitä ajalta, jolloin Colosseumilla käytiin verisisiä gladiaattoritaisteluita.

Viemärijätösten joukosta löytyi muun muassa kirsikoiden, viikunoiden, viinirypäleiden, persikoiden ja melonien siemeniä. Löydöistä päätellen roomalaisyleisö on napostellut areenalla varsin terveellisesti.

Erilaisten siementen ja jyvien lisäksi arkeologit löysivät useita epäonnisilta katsojilta pudonneita kolikoita, joiden ansiosta ruuantähteet voidaan ajoittaa juuri vuoden 171 jälkeiseen aikaan.

Viemäri kätki kuitenkin myös synkempiä muistoja Colosseumin verisistä ja raaoista esityksistä.

Likainen ja uupumaton uurastus Colosseumin viemäreissä tuotti arkeologeille paljon kiinnostavia löytöjä.

© Parco archeologico del Colosseo

Eläinten jäännöksiä

Kuoleman areenan alla viemärissä oli ruuantähteiden lisäksi monien eläinten jäännöksiä.

”Löysimme paljon nykyisiä mäyräkoiria muistuttavien koirien luita”, kertoo Colosseumin johtaja Alfonsina Russo.

Koirat ovat ilmeisesti viihdyttäneet yleisöä tempuillaan silloin, kuin gladiaattorit eivät ole taistelleet tai villieläimet eivät ole raadelleet rikollisia kuoliaaksi areenalla.

Synkempi selitys voi olla, että koiria käytettiin eläintaisteluissa, joissa usea pieni koira taisteli yhtä karhua vastaan. Viemärissä oli myös karhujen, leijonien ja leopardien luita.