Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijoiden rakentamat kapeat hevosvaunut eivät muistuta paljonkaan sellaisia tukevia kilpavaunuja, joita nähdään esimerkiksi Ben Hur -elokuvassa.

© Galleria Berardi
Sivilisaatiot - Rooman valtakunta

Roomalaiset ajoivat kilpaa hatarilla hevosvaunuilla

Brittitutkijat rakensivat kopioita roomalaisista kilpavaunuista ja totesivat, että vaunut olivat varsinaisia surmanloukkuja.

Roomalaiset rakastivat hevoskilpailuja, joissa ajajat asettivat henkensä alttiiksi henkeäsalpaavissa kisoissa jopa yli 150 000 katsojan edessä. Joukko tutkijoita ja asiantuntijoita rakensi arkeologisiin löytöihin ja historiallisiin lähteisiin tukeutuen mahdollisimman tarkkoja kopioita parituhatta vuotta sitten käytetyistä roomalaisista kilpavaunuista ja koeajoi niitä.

Vaarallisilla vaunuilla viihdytettiin väkeä

Vaunujen koeajot vahvistivat sen, mitä tutkijat olivat arvelleetkin – kilpavaunut olivat huteria puusta ja nahasta kyhättyjä häkkyröitä, jotka painoivat noin 25 kiloa. Niissä oli kapeat renkaat, ja taso, jolla ajaja seisoi, oli alle metrin levyinen. Tärkeintä oli nopeus, ei ajajien turvallisuus.

”Vaunuissa oli vaarallista ajaa, ja meno myös näytti hurjalta. Roomalaisyleisö odotti jännitystä”, vaunuja koeajanut brittiläinen historioitsija Mike Loades kertoo.

Suosituimpia olivat neljän hevosen vetämien vaunujen kilpailut, joissa nopeus saattoi nousta jopa 60 kilometriin tunnissa. Radan vaarallisin kohta olivat kaarteet, joissa vaunut kiisivät lähellä toisiaan ja yhteentörmäyksen riski oli suuri.

Vaunut rakennettiin dokumenttisarjaa varten

Roomalaiset kilpavaunut rekonstruoitiin Smithsonian Channelin tuottamaan dokumenttisarjaan, joka kertoo roomalaisesta kilpa-ajajasta Flavius Scorpuksesta.

Scorpus oli orja, josta tuli supertähti, ja hän tienasi 10 vuotta kestäneen uransa aikana 13 miljardia nykyeuroa vastaavan summan. Hän kuoli 26-vuotiaana vuonna 95 kilpa-ajo-onnettomuudessa.

Lue myös:

roman baths in bath
Rooman valtakunta

Miten roomalaiset lämmittivät kylpylöitään?

2 minuuttia
Roomalainen kenttäpullo Ranska
Rooman valtakunta

Arkeologit tekivät harvinaisen löydön

2 minuuttia
Rooman valtakunta

Antiikin Rooman Formulat: kilpa-ajot Circus Maximus -areenalla

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota