Parco archeologico di Pompei

Roomalainen vesisäiliö hämmästyttää tutkijoita

Vesisäiliö hautautui tulivuorenpurkauksessa yli 1 900 vuotta sitten, mutta se on yllättävän moderni. Valitettavasti se on tehty lyijystä!

Arkeologisissa kaivauksissa törmätään usein vesijohtoihin. Harvinaisempaa on kuitenkin se, että vesijohtojärjestelmä on lähes 2 000 vuotta vanha ja hyvässä kunnossa.

Sellaisen arkeologit ovat kuitenkin löytäneet Napolinlahden rannalla sijaitsevasta roomalaisesta Stabiaen kaupungista. Stabiae peittyi Pompejin ja Herculaneumin lailla tuhkaan Vesuviuksen purkautuessa vuonna 79.

Tulikuuma tuhka kivettyi ajan mittaan kovaksi massaksi, joka on suojannut kaupungin raunioita pian 1 944 vuotta.

Yhdestä Stabiaen roomalaistalosta, jota kutsutaan nimellä Villa Arianna, arkeologit löysivät lyijysäiliön, johon saatiin vettä kaupungin vesiputkista. Säiliöstä vesi voitiin johtaa edelleen moniin talon huoneisiin.

Villa Arianna on tyypillinen, hieman ennen ajanlaskun alkua rakennettu ylellinen roomalaishuvila. Huvila-alue kattaa kaikkiaan noin 2 500 neliötä.

© Jo Caren Majer

Tankissa oli jopa saman kaltaisia sulkuhanoja kuin nykyäänkin käytetään vesijohdoissa.

”Tällainen vesisäiliö sulkuhanoineen vaikuttaa suorastaan modernilta”, kuvailee Gabriel Zuchtriegel Pompejin arkeologisesta puistosta.

Rooman rikkaiden lomapaikka

Seitsemän kilometriä Pompejista etelään sijaitseva Stabiae oli rikkaitten roomalaisten lomakaupunki, jonne he matkustivat huviloilleen pakoon Rooman paahtavaa kesähellettä.

Vaikka huviloita käytettiin vain osan vuodesta, niiden varustuksessa ei säästelty – ei myöskään vesihuollon suhteen.