A. Valois, Inrap
Roomalainen kenttäpullo Ranska

Roomalainen sotilas uhrasi kenttäpullonsa jumalille

Kenttäpullot kuuluivat roomalaisten sotilaiden vakiovarusteisiin, mutta niitä on löydetty vain muutama.

Arkeologit löysivät Seynodin kaupungista Etelä-Ranskasta roomalaisen legioonalaisen kenttäpullon, joka oli kestänyt aikaa hämmästyttävän hyvin.

”Kuntonsa puolesta löytö on erittäin harvinainen, raportoi arkeologi Carlo Di Clemente Ranskan kansallisesta arkeologisen tutkimuksen laitoksesta (INRAP) medialle.

Haudattu pyhäkön yhteyteen

Noin 1 700 vuotta vanha metallinen pullo löytyi arkeologien tekemissä niin sanotuissa pelastuskaivauksissa muinaisen roomalaisen pyhäkköalueen raunioista tulevalta rakennustyömaalta.

Tutkijat kertoivat, että kenttäpullo oli yhdessä alueen 42 maakuopasta, joihin roomalaiset ilmeisesti asettivat uhrilahjojaan jumalille.

Kenttäpullo Ranska roomalainen

Pullo löytyi kuopasta pyhäkköalueelta, jonne roomalaiset toivat uhrilahjoja jumalille.

© P. -A. Donze, Inrap

Lagunculat eli kenttäpullot kuuluivat roomalaissotilaiden vakiovarusteisiin.

Löydetty pullo koostuu kahdesta pyöreästä rautapuolikkaasta, jotka on yhdistetty sivuista pronssikaistaleilla. Astiassa on myös korkki ja kahva, jotka on myös tehty pronssista.

Sisältö yllätti

Pullon sisältä löytyi jäännöksiä hirssinjyvistä, maidosta ja kasviöljystä. Tähteissä oli merkkejä lämmittämisestä, ja tutkijat uskovatkin, että pullo sisältöineen oli tuotu jumalille ruokauhriksi.

Ehkä roomalainen legioonalainen on uhrannut pullon ja sen sisällön esimerkiksi saadakseen jumalilta apua sairaalle toverilleen tai hädässä olevalle läheiselleen.