Shai Halevi, Israel Antiquities Authority & Shutterstock
Roomalaisia sotilaita palkkakuitti

Roomalainen palkkakuitti kertoo: Valtio vei kaiken

Israelista löydetty palkkakuitti kertoo, että roomalaisten sotilaiden piti maksaa itse ruokansa, sandaalinsa ja muut varusteensa. Sotilaat saivat olla tyytyväisiä, jos heille jäi palkasta edes jotakin käteen.

Rooman legioonalaiset olivat huippukoulutettuja sotilaita, jotka muodostivat imperiumia pystyssä pitävän Rooman armeijan selkärangan.

Israelista löydetty legioonalaisen palkkakuitti paljastaa kuitenkin, että Rooman noin 125 000 ammattisotilaan merkitys valtakunnalle ei näkynyt palkassa – ainakaan sen jälkeen kun valtio oli ottanut omansa pois.

Vähennykset söivät palkan

Israelilaiset arkeologit ovat tehneet viime vuosina paljon kaivauksia juutalaisten Masadan linnoituksen raunioissa Kuolleenmeren lähellä.

Roomalaismiehitystä vastaan taistelleet juutalaiset kapinalliset valtasivat Masadan vuonna 66 jaa. Roomalaiset sotilaat piirittivät linnoituksen vuonna 73. Kun roomalaiset alle vuoden piirityksen jälkeen olivat murtautumassa linnoitukseen, siellä olevat kapinalliset tekivät joukkoitsemurhan, jotteivät joutuisi roomalaisten käsiin.

Arkeologien löytämä palkkakuitti on luultavasti kuulunut yhdelle niistä tuhansista legioonalaista, jotka osallistuivat Masadan piiritykseen. Laskelman perusteella legioonalaisten palkka ei ollut kummoinen raskaaseen ja vaaralliseen työhön nähden.

Masada

Masadan linnoitus sijaitsi korkealla kalliolla. Juutalaisten taistelusta ylivoimaista Roomaa vastaan on tullut symboli juutalaisten taistelulle oman valtion puolesta.

© Shutterstock

Vuodelta 72 oleva palkkakuitti osoittaa, että legioonalainen Gaius Messius, Gaiuksen poika, sai palkkaa 50 denaaria. Palkasta kuitenkin vähennettiin 20 denaaria ruuasta, 16 denaaria hevosen rehusta, 7 denaaria tunikasta, 5 denaaria sandaaleista ja 2 denaaria nahkahihnoista.

Yhteensä vähennykset tekivät 50 denaaria, eli palkasta ei jäänyt sotilaalle mitään käteen. Sotilaiden kulut olivat samat koko Rooman valtakunnassa, vaikka esimerkiksi vehnä maksoi Judaea maakunnassa vain noin kolmanneksen siitä mitä Roomassa.

”Kun tietää, millaisia riskejä sotilaan ammattiin liittyi, on selvää, että sotilaat eivät pysyneet armeijassa vain palkan vuoksi”, toteaa kaivauksista vastanneen Israelin muinaismuistoviraston tutkija, tohtori Oren Ableman.

Roomalaisen sotilaan palkkakuitti

Palkkakuitista on säilynyt vain osa, joten siitä on pysytty lukemaan kokonaan vain yksi laskelma.

© Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

Keisarit maksoivat sotilaille bonuksia

Roomalaisille sotilaille maksettiin palkka kolme kertaa vuodessa, ja lähes 2 000 vuotta vanhassa papyruksessa on vielä jäljellä osa Gaiuksen seuraavasta palkkakuitista. Sen mukaan hänen seuraava palkkansa oli 62 dinaaria, josta oli kuitenkin jälleen vähennetty kiinteät kulut sekä lisäksi maksu viitasta.

Rooman legioonalaiset saattoivat ansaita rahaa muillakin keinoilla.

”Todennäköisesti sotilailla oli lupa ryöstellä sotaretkillä”, Ableman kertoo.

Legioonalaisille ehkä tärkein palkkio oli se, että he saattoivat jäädä eläkkeelle 25 vuoden palveluksen jälkeen ja saivat silloin valtiolta viljelymaata tai merkittävän summan rahaa. Se tietenkin edellytti, että sotilas pysyi hengissä koko 25 vuotta.

Historiantutkijoiden mukaan sotilaille oli myös tiedossa ylimääräisiä palkkioita, kun valtakunnassa juhlittiin tärkeitä tapahtumia tai uusi keisari nousi valtaan.

Valtaannousunsa yhteydessä uusi keisari nimittäin maksoi usein suuren summan sotilaille varmistaakseen heidän uskollisuutensa. Vuonna 69 jaa. eli pari vuotta ennen kuin Gaius sai edellä mainitun palkkakuitin, Roomassa käytiin sisällissotaa ja sitä hallitsi vuoden sisällä neljä keisaria peräjälkeen. Jokainen heistä antoi sotilaille niin suuria ”bonuksia”, että valtio joutui vararikon partaalle.

Ehkäpä legioonalainen Gaius Messiuksen asiat eivät olleet kuitenkaan aivan niin huonosti kuin hänen palkkakuittinsa antaa ymmärtää.