The Vindolanda Trust
Roomalainen seksilelu

Roomalainen ompeluväline olikin seksilelu

Museo luuli 30 vuotta, että yhtä sen muinaisesineistä oli käytetty vaatteiden parsimiseen. Sitten muuan arkeologi tajusi, että sitä olikin luultavasti käytetty aivan muuhun tarkoitukseen.

Brittiarkeologit löysivät vuonna 1992 ojasta 800 roomalaisaikaista esinettä, joiden joukossa myös noin 16 senttiä pitkä puukapula. Esine luetteloitiin tuolloin ompeluvälineeksi, jota oli käytetty kankaassa olevien reikien parsimiseen.

Nyt arkeologit ovat tarkastelleet esinettä uudelleen ja tulleet uudessa tutkimuksessaan siihen tulokseen, että se onkin luultavasti jotain aivan muuta – nimittäin roomalainen seksilelu.

”On pakko myöntää, että minusta se on suhteellisen ilmiselvästi penis”, toteaa arkeologi Rob Collins Newcastlen yliopistosta. ”En tiedä, kuka sen aikoinaan luetteloi. Ehkä joku, jota ajatus peniksestä vaivaannutti tai joku, joka ei uskonut roomalaisten voivan keksiä jotain tuollaista.”

Käytettiin ehkä kidutusvälineenä

Jos arkeologit ovat oikeassa, kyseessä on ensimmäinen tunnettu luonnollisen kokoinen roomalainen dildo. Tähän asti on tunnettu vain kuvia tai pienoisfalloksia.

Arkeologit eivät kuitenkaan ole varmoja, onko dildoa käytetty nautinnon saavuttamiseen. ”Sitä voitu käyttää myös kidutusvälineenä”, Collins toteaa. Seksuaaliset kidutuskojeet eivät olleet Rooman valtakunnassa tuntemattomia, ja niiden suuri koko saattoi helposti aiheuttaa vammoja.

Arkeologit eivät sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, että esineellä on voinut olla jokin muukin käyttötarkoitus. Esimerkiksi uskonnollisilla patsailla oli usein irrotettava penis, jota ihmiset hieroivat hyvää onnea saadakseen.

Roomalainen seksilelu

Puufalloksessa on jälkiä työkaluista, joilla sitä on yritetty työstää sileämmäksi.

© The Vindolanda Trust