Emma Salvo/Museo Archeologico Baglio Anselmi
Alus Sisiliassa

Roomalainen laiva nostettiin merenpohjasta kokonaisena

Italialaiset meriarkeologit nostivat roomalaisen laivan merenpohjasta erikoisvalmisteisella metallihäkillä ja erityisillä kellutuslaitteilla. Alus on säilynyt uskomattoman hyvin, ja sieltä löytyi hämmästyttäviä esineitä.

Italialaiset meriarkeologit löysivät vuonna 2020 uskomattoman hyvin säilyneen roomalaisen kauppalaivan 200-luvulta jaa.

Vain kahden metrin syvyydessä ja 91 metrin päässä Sisilian rannikolta makaava alus oli niin hyvässä kunnossa, että koko runko voitiin nostaa ehjänä.

Uskomaton nostourakka onnistui, kun löydön ympärille räätälöitiin metallihäkki, joka vielä tiivistettiin verkoilla ja pressuilla.

Alus nostettiin sitten hyvin varovasti ylös kellutuslaitteilla, minkä jälkeen se vedettiin hinaajalla 32 kilometrin päässä sijaitsevaan satamaan, jossa se asetetiin suureen makean veden säiliöön. Sitten alus voitiin kuljettaa kuorma-autolla Marsalan kaupungissa sijaitsevaan Museo Archeologico Baglio Anselmi -museoon.

Siellä alus käy läpi pitkällisen suolanpoistoprosessin ja puuaines vakautetaan. Sitten se siirretään museon laboratorioon restauroitavaksi.

Aluksessa oli hämmästyttäviä löytöjä

Alus on nimetty Marausa 2:ksi vuonna 1999 kivenheiton päästä löytyneen samanlaisen aluksen mukaan. Tämä "uusi" alus on kuitenkin vielä paremmin säilynyt.

Arkeologit käyttivät ennen nostamista paljon aikaa koko lastin siirtämiseen ja aluksen puhdistamiseen eri tavoin. Arkeologit löysivät riveittäin amforoita ja lehdistötiedotteen mukaan myös muita esineitä, jotka ovat niin laadukkaita, että niitä voidaan kutsua maailmanlaajuisesti ainutlaatuisiksi. Arkeologit eivät ole kuitenkaan vielä paljastaneet, mitä nämä artefaktit ovat.

Nyt on alkamassa restaurointiprosessi, joka kestää vuosia. Museo Archeologico Baglio Anselmi tekee siitä kuitenkin erityisen antamalla kävijöiden seurata koko prosessia.

Kun alus on vihdoin valmis, sille aiotaan avata museossa oma tila, jossa sitä voidaan ihailla läheltä ja yhdessä koko lastin kanssa.

Katso, kuinka paljon laivan puurakenteista on säilynyt merenpohjassa yli 1 800 vuotta.