Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Roomalainen kassakaappi löytyi

Roomalaisaikainen huvila Casa del Mitreo Espanjassa on tutkijoille aarre. Kaivaukset siellä alkoivat 55 vuotta sitten, mutta sieltä löytyy jatkuvasti jotain uutta – viimeksi harvinainen kassakaappi.

Consorcio Ciudad Monumental de Mérida

Espanjalaiset arkeologit ovat kaivaneet esiin kolme metriä pitkän ja 1,5 metriä syvän kassakaapin jäännökset Rooman valtakunnan suuruusajoilta. Kaappi löytyi upean Casa del Mitreo -huvilan raunioista Augusta Emeritasta (nykyinen Mérida Lounais-Espanjassa).

Tällainen kassakaappi – niin sanottu arca ferrata – on melkoinen harvinaisuus, sillä aiemmin niitä on löytynyt vain neljä kappaletta. Raju tulipalo raivosi Casa del Mitreossa 300-luvulla, ja se tuhosi huoneen, jossa kassakaappi oli.

”Kassakaappi on huonossa kunnossa, sillä se murskautui talon romahtaessa palossa. Jäljellä on vain hiiltynyt puinen kehys, arkun sisä- ja ulkopuolen pronssipäällystettä ja joitakin sen ulkopuolen koristeita”, kertoi kaivauksiin osallistunut arkeologi Ana María Bejarano Osorio.

Osorion asiantuntijatiimi yrittää koota osista arkun – ja toivoo lopputuloksen olevan yhtä taidokas kuin Zaragozassa museossa esillä oleva arca ferrata.

Roomalaiset kassakaapit oli koristeltu taidokkaasti. Kuvan 89 x 95 sentin suuruinen kaappi on esillä museossa Espanjan Zaragozassa.

© Museo de Zaragoza. NIG 50112. Picture: José Garrido Lapeña

Huvila oli valtava

Arkeologiset kaivaukset Casa del Mitreossa aloitettiin jo vuonna 1966, mutta ne jatkuvat edelleen. Osin viivästys johtuu rahanpuutteesta, mutta lisäksi talo on valtavan kokoinen, 3 386 neliötä.

Talon omistaja oli varsin varakas roomalainen, ehkä kauppias, joka koristeli kotinsa hienoilla mosaiikeilla ja veistoksilla. Suuri kassakaappi oli tilassa, jossa isäntä vastaanotti merkittäviä vieraita.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota