Consorcio Ciudad Monumental de Mérida

Roomalainen kassakaappi löytyi

Roomalaisaikainen huvila Casa del Mitreo Espanjassa on tutkijoille aarre. Kaivaukset siellä alkoivat 55 vuotta sitten, mutta sieltä löytyy jatkuvasti jotain uutta – viimeksi harvinainen kassakaappi.

Espanjalaiset arkeologit ovat kaivaneet esiin kolme metriä pitkän ja 1,5 metriä syvän kassakaapin jäännökset Rooman valtakunnan suuruusajoilta. Kaappi löytyi upean Casa del Mitreo -huvilan raunioista Augusta Emeritasta (nykyinen Mérida Lounais-Espanjassa).

Tällainen kassakaappi – niin sanottu arca ferrata – on melkoinen harvinaisuus, sillä aiemmin niitä on löytynyt vain neljä kappaletta. Raju tulipalo raivosi Casa del Mitreossa 300-luvulla, ja se tuhosi huoneen, jossa kassakaappi oli.

”Kassakaappi on huonossa kunnossa, sillä se murskautui talon romahtaessa palossa. Jäljellä on vain hiiltynyt puinen kehys, arkun sisä- ja ulkopuolen pronssipäällystettä ja joitakin sen ulkopuolen koristeita”, kertoi kaivauksiin osallistunut arkeologi Ana María Bejarano Osorio.

Osorion asiantuntijatiimi yrittää koota osista arkun – ja toivoo lopputuloksen olevan yhtä taidokas kuin Zaragozassa museossa esillä oleva arca ferrata.

Roomalaiset kassakaapit oli koristeltu taidokkaasti. Kuvan 89 x 95 sentin suuruinen kaappi on esillä museossa Espanjan Zaragozassa.

© Museo de Zaragoza. NIG 50112. Picture: José Garrido Lapeña

Huvila oli valtava

Arkeologiset kaivaukset Casa del Mitreossa aloitettiin jo vuonna 1966, mutta ne jatkuvat edelleen. Osin viivästys johtuu rahanpuutteesta, mutta lisäksi talo on valtavan kokoinen, 3 386 neliötä.

Talon omistaja oli varsin varakas roomalainen, ehkä kauppias, joka koristeli kotinsa hienoilla mosaiikeilla ja veistoksilla. Suuri kassakaappi oli tilassa, jossa isäntä vastaanotti merkittäviä vieraita.