Tutkijat ovat löytäneet Välimerellä sijaitsevasta roomalaisesta haaksirikosta tuhansia lasiesineitä, joista osa on ”säilynyt täydellisesti".
Arkeologit ovat tienneet hylyn sijainnista jo vuosikymmenen ajan, mutta vasta nyt heillä on ollut tilaisuus tutkia laivaa, joka luultavasti upposi noin vuonna 100 jKr.
Asiantuntijoiden mukaan laivan arvokas ja hauras lasti paljastaa uutta tietoa Rooman valtakunnan kauppareiteistä.
Dronet nostavat menneisyyden pintaan
Hylky nimeltä Capo Corso 2, makaa 350 metriä merenpinnan alapuolella Ranskan Cap Corsen niemimaan ja Italian Capraian saaren välissä.
Hylky löydettiin ensi kertaa vuonna 2013, ja sitä on sittemmin tutkittu kahdesti.
Heinäkuun alussa kansainvälinen tutkijaryhmä palasi hylylle – tällä kertaa kahden sukellusdronen avulla.

Tutkijat ovat löytäneet Capo Corso 2 -aluksen hylystä kokonaisia puhallettuja lasikokoelmia, jotka ovat heidän sanojensa mukaan ”säilyneet täydellisesti".
Kahdella sukellusdronella tutkijat pääsivät peremmälle 2 000 vuotta vanhaan hylkyyn, ja niillä saatiin myös nostettua suuri osa aluksen lastista pintaan.
Useita tuhansia lasiesineitä - muun muassa juomalaseja, lautasia ja amforoita - tutkitaan nyt tarkemmin. Tutkijat löysivät myös kaksi pronssiastiaa ja useita lasilevyjä, jotka oli luultavasti tarkoitus myydä edelleen käsiteltäviksi.
Laivan lasti näyttää syyrialaiselta lasikäsityöltä
Tutkijoiden mukaan lasiesineet muistuttavat muinaisesta Syyriasta peräisin olevia lasinpuhallustöitä, ja löytö voi näin ollen piirtää vivahteikkaamman kuvan Rooman valtakunnan kauppareiteistä Välimerellä.
Syyrialaiset olivat todennäköisesti ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua ensimmäisiä maailmassa, jotka puhalsivat lasia. Lasia puhaltamalla oli helpompaa, nopeampaa ja halvempaa valmistaa tavaroita kuin vetämällä läpinäkyvää materiaalia muotoonsa.
Syyrian rannikkoalue oli näin ollen yksi maailman tärkeimmistä lasituotteiden valmistuksen keskuksista sekä ennen roomalaisten aikaa, sen kuluessa että roomalaisten jälkeen.
Siksi tutkijat uskovat, että alus kulki pitkin laajempaa kauppareittiä, jolla kuljetettiin lasia Syyriasta Ranskaan.
Syyria oli Rooman maakunta lähes 600 vuoden ajan vuodesta 64 jKr. lähtien, jolloin sotapäällikkö Pompeius Suuri kukisti armenialaisen kuninkaan Tigranesin.
Ranska oli muodollisesti Galliaksi kutsuttu roomalainen maakunta vuodesta 27 jKr. alkaen, mutta noin 70 vuotta aiemmin [Julius Caesar] (https://historianet.fi/sivilisaatiot/rooman-valtakunta/julius-caesarin-tie-valtaan) -niminen maineeseen nouseva sotapäällikkö oli murskannut tehokkaasti paikallisen väestön vastarinnan.
Katso video Capo Corso 2:n dronesukelluksesta täältä.
Merkittävä kauppareitti lähti Syyrian maakunnan pääkaupungista Antiokiasta - nykyisestä Turkin Antakyan kaupungista - jossa Rooman aikana asui neljännesmiljoonasta puoleen miljoonaan ihmistä. Sieltä kauppalaivat purjehtivat muihin suuriin kaupunkeihin, kuten Aleksandriaan, Bysanttiin ja Roomaan, ennen kuin ne mahdollisesti jatkoivat matkaansa gallialaisten Massilian kauppakaupunkiin eli nykyiseen Marseilleen.
Capo Corso 2 haaksirikkoutui reitillä, joka kulki Pohjois-Italiassa sijaitsevasta Lunasta (nykyinen Luni) Marseilleen.
Kun Capo Corso 2:sta löytynyt lasi on analysoitu perusteellisesti, se voi auttaa "kirjoittamaan uuden sivun Välimeren kaupan historiankirjoihin", kuten Italian vedenalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisestä vastaava viranomainen toteaa lehdistötiedotteessa.
Lehdistötiedotteen mukaan ranskalaiset ja italialaiset tutkijat työskentelevät lähivuosina käynnistääkseen laajemman tutkimuksen, johon otetaan mukaan useita eri tieteenaloja.