Brigdeman

Rohkea runoilija kirjoitti roomalaisen iskuoppaan

Teoksessaan ”Rakastamisen taito” runoilija Publius Ovidius Naso antoi roomalaisille flirtti- ja iskuohjeita sykkivään suurkaupunkiin. Runot toivat Ovidiukselle kansan suosion mutta keisarin vihan.

Iskuopas roomalaisille

Kaikki keinot ovat sallittuja.

Näin voisi kiteyttää muinaisten roomalaisten rakkauden oppaan sisällön.

Roomalainen runoilija Ovidius kirjoitti teoksen Rakastamisen taito (Ars Amatoria) ajanlaskumme alun tienoilla. Siinä nelikymppinen runoilija antoi roomalaisille kepeitä eroottisia neuvoja.

Hän ei peitellyt, että neuvot koskivat nimenomaan avioliiton ulkopuolisia suhteita, ja näin hän tietoisesti vähät välitti niistä tiukoista moraalisäännöistä, jotka keisari Augustus oli antanut vuonna 18 eaa.

Lue myös: Näin ennen vanhaan deittailtiin

Säännöillä keisari pyrki palauttamaan vanhat kunnon avioliittohyveet ja rajaamaan seksin avioliittoon, jonka tarkoitus oli tuottaa paljon lapsia.

Avioliiton ulkopuolinen seksi kiellettiin, ja siitä saatettiin rankaista karkotuksella ja omaisuuden takavarikoinnilla.

Isä sai joissakin olosuhteissa rangaistuksetta surmata uskottoman tyttärensä, ja aviomiehen piti erota uskottomasta vaimostaan, jos halusi itse välttyä paritussyytteiltä.

Ovidiuksen rakastamisen opas kertoo paljon roomalaisten arjesta ja elämänmenosta.

© Bridgeman

Keisari Augustus karkotti Ovidiuksen

Aluksi näytti, että Ovidius selviäisi röyhkeydestään rangaistuksetta, mutta vuonna 8 Augustus karkotti Ovidiuksen maasta.

Ovidius vihjaili, että hän tiesi liikaa keisarin tyttären vehkeilyistä, mutta tutkijat ovat melko yksimielisiä siitä, että hänen julkeat kirjansa olivat karkotuksen todellinen syy.

Ovidius lähetettiin maanpakoon Mustanmeren rannalla sijaitsevaan kylään, jossa hän kuoli kymmenisen vuotta myöhemmin näkemättä enää koskaan vaimoaan, tytärtään – tai rakastajatartaan.

Ovidiuksen 7 iskuvinkkiä:

1. Tuoksu

Roomalaisille ulkonäkö oli tärkeä. He harjasivat hampaansa oksasta tehdyllä harjalla ja käyttivät kynsienhoitovälineitä.

© Zigzagza/Heritage Image Partnership

Sopivasti siisti

Miehen tulee olla puhdas ja siisti, mutta ei kuitenkaan keikaroiva, kirjoittaa Ovidius.

Vartalon pitää olla puhdas ja mieluusti ruskettunut, ja tuoksun tulee olla hyvä: ”Älä anna kainaloidesi hajun loukata kenenkään sieraimia.” Oikea mies ei taivuta hiuksiaan raudalla eikä aja säärikarvojaan, mutta hiusten ja parran tulee olla hyvin leikatut.

2. Hyviä ystäviä

Kalpea ja riutunut ulkonäkö pehmittää naisen.

© Ablestock

Kaikki naiset ovat vieteltävissä

Miehen on ensin valittava rakkautensa kohde, minkä jälkeen on saatava nainen kiinnostumaan. Valittavana on monia strategioita – jokainen nainen on kyllä vieteltävissä, mutta kukin omalla tavallaan.

Jos nainen ei syty, miehen kannattaa peräytyä ja sanoa haluavansa olla vain ystävä, niin jo vain nainen kiinnostuu. Innokas kosija voi myös maalata kasvonsa kalmankalpeiksi ja näin osoittaa riutuvansa rakkaudesta.

3. Laulu ja tanssi

Viehkeä ja sulava liikehdintä on suorastaan naisen velvollisuus.

© Ullstein Bild

Laulua, soittoa ja paljasta pintaa

Laulu voi kaunistaa rumimmankin tytön, lupaa Ovidius: ”Monelle on laulu kasvojen asemesta ollut parittaja.” Lyyransoittotaito on myös suotavaa, ja tanssiessa on syytä näyttää paljasta olkapäätä ja käsivartta.

4. Läheisyys

Circus Maximuksen jännittävät hevoskilpailut loivat oivallisen ympäristön flirtille.

© Heritage image partnership

Katsomossa tiukasti kylki kylkeä vasten

Kilparadat, teatterit ja gladiaattorien taisteluareenat ovat suorastaan loistavia iskupaikkoja. Mies voi istuutua katsomossa tiukasti naisen viereen, jolloin kosketusta ei voi välttää.

Hän voi myös pyyhkäistä naisen vaatteille lennähtäneen hiekan pois tai nostaa maahan valahtaneen helman, jolloin on mahdollisuus nähdä jopa vilahdus säärtä.

5. Varovaisuus

© Heritage image partnership

Kirjeenvaihdon kimurantti taito

Roomalaiset kirjoittivat kirjeensä usein vahalla päällystetyille tauluille. Ovidius kehottaa näkemään vaivaa rakkauskirjeiden kirjoittamisessa:

”Voi kuinka monta kertaa horjuva rakastaja onkaan kirjeen ansiosta syttynyt tuleen...”

Naisen on hävitettävä todisteet kirjeistään muille kosijoille: taulun vahapinnasta on vanhat kirjoitusjäljet huolella pyyhittävä ennen uuden kirjoittamista.

6. Juopumus

Ovidiuksen mukaan viini antaa rohkeutta ja saa naurun raikamaan. Pidoissa viini ”tekee mielet otollisiksi ja valmistaa maaperää intohimoille”.

© Brigdeman

Juominen on sopivaa – mutta kohtuudella

Viinin juomisessa Ovidius antaa hyvän neuvon: ”Järkesi ja jalkojesi on kyettävä suorittamaan tehtävänsä.” Liika juominen on pahasta, mutta hiprakassa voi toisaalta tehdä pikku julkeuksia niin, että ne pannaan liian viinin syyksi.

7. Lemmennostattajat

© Botanical.com

Lemmennostattajista

Ovidiuksen mielestä lemmenyrttinä käytetty krassi on vahingollista ja myrkyllistä. Lisäksi hän kehottaa välttämään sekoittamasta pippuria nokkosen siemeniin tai hienontamasta keltaista siankärsämöä vanhaan viiniin.

Munat, hunaja ja pinjansiemenet käyvät taas oivasti lemmennostatukseen, ja paras kiihoke on tietenkin uusi rakastaja.