Ovidiuksen rakastamisen opas kertoo paljon roomalaisten arjesta ja elämänmenosta.

Sivilisaatiot - Rooman valtakunta

Rohkea runoilija kirjoitti roomalaisen iskuoppaan

Teoksessaan ”Rakastamisen taito” runoilija Publius Ovidius Naso antoi roomalaisille flirtti- ja iskuohjeita sykkivään suurkaupunkiin. Runot toivat Ovidiukselle kansan suosion mutta keisarin vihan.

Iskuopas roomalaisille

Kaikki keinot ovat sallittuja. Näin voisi kiteyttää muinaisten roomalaisten rakkauden oppaan sisällön.

Roomalainen runoilija Ovidius kirjoitti teoksen Rakastamisen taito (Ars Amatoria) ajanlaskumme alun tienoilla. Siinä nelikymppinen runoilija antoi roomalaisille kepeitä eroottisia neuvoja.

Hän ei peitellyt, että neuvot koskivat nimenomaan avioliiton ulkopuolisia suhteita, ja näin hän tietoisesti vähät välitti niistä tiukoista moraalisäännöistä, jotka keisari Augustus oli antanut vuonna 18 eaa.

Säännöillä keisari pyrki palauttamaan vanhat kunnon avioliittohyveet ja rajaamaan seksin avioliittoon, jonka tarkoitus oli tuottaa paljon lapsia. Avioliiton ulkopuolinen seksi kiellettiin, ja siitä saatettiin rankaista karkotuksella ja omaisuuden takavarikoinnilla.

Isä sai joissakin olosuhteissa rangaistuksetta surmata uskottoman tyttärensä, ja aviomiehen piti erota uskottomasta vaimostaan, jos halusi itse välttyä paritussyytteiltä.

Keisari Augustus karkotti Ovidiuksen

Aluksi näytti, että Ovidius selviäisi röyhkeydestään rangaistuksetta, mutta vuonna 8 Augustus karkotti Ovidiuksen maasta.

Ovidius vihjaili, että hän tiesi liikaa keisarin tyttären vehkeilyistä, mutta tutkijat ovat melko yksimielisiä siitä, että hänen julkeat kirjansa olivat karkotuksen todellinen syy.

Ovidius lähetettiin maanpakoon Mustanmeren rannalla sijaitsevaan kylään, jossa hän kuoli kymmenisen vuotta myöhemmin näkemättä enää koskaan vaimoaan, tytärtään – tai rakastajatartaan.

Lue myös:

Rooman valtakunta

12 asiaa, joita et tiennyt gladiaattoreista

12 minuuttia
Rooman valtakunta

Keisari Augustus nousi valtaan kepulikonstein

12 minuuttia
Rooman valtakunta

Keisarin kaarti oli hengenvaarallinen

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!