Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rohkea runoilija kirjoitti roomalaisen iskuoppaan

Teoksessaan ”Rakastamisen taito” runoilija Publius Ovidius Naso antoi roomalaisille flirtti- ja iskuohjeita sykkivään suurkaupunkiin. Runot toivat Ovidiukselle kansan suosion mutta keisarin vihan.

Iskuopas roomalaisille

Kaikki keinot ovat sallittuja. Näin voisi kiteyttää muinaisten roomalaisten rakkauden oppaan sisällön.

Roomalainen runoilija Ovidius kirjoitti teoksen Rakastamisen taito (Ars Amatoria) ajanlaskumme alun tienoilla. Siinä nelikymppinen runoilija antoi roomalaisille kepeitä eroottisia neuvoja.

Hän ei peitellyt, että neuvot koskivat nimenomaan avioliiton ulkopuolisia suhteita, ja näin hän tietoisesti vähät välitti niistä tiukoista moraalisäännöistä, jotka keisari Augustus oli antanut vuonna 18 eaa.

Säännöillä keisari pyrki palauttamaan vanhat kunnon avioliittohyveet ja rajaamaan seksin avioliittoon, jonka tarkoitus oli tuottaa paljon lapsia. Avioliiton ulkopuolinen seksi kiellettiin, ja siitä saatettiin rankaista karkotuksella ja omaisuuden takavarikoinnilla.

Isä sai joissakin olosuhteissa rangaistuksetta surmata uskottoman tyttärensä, ja aviomiehen piti erota uskottomasta vaimostaan, jos halusi itse välttyä paritussyytteiltä.

Keisari Augustus karkotti Ovidiuksen

Aluksi näytti, että Ovidius selviäisi röyhkeydestään rangaistuksetta, mutta vuonna 8 Augustus karkotti Ovidiuksen maasta.

Ovidius vihjaili, että hän tiesi liikaa keisarin tyttären vehkeilyistä, mutta tutkijat ovat melko yksimielisiä siitä, että hänen julkeat kirjansa olivat karkotuksen todellinen syy.

Ovidius lähetettiin maanpakoon Mustanmeren rannalla sijaitsevaan kylään, jossa hän kuoli kymmenisen vuotta myöhemmin näkemättä enää koskaan vaimoaan, tytärtään – tai rakastajatartaan.

Lue myös:

Muinainen Kiina

7 Kiinasta peräisin olevaa keksintöä

11 minuuttia
Italy / Sicily: Trial against members of the Mafia in Palermo
Rikokset

Mussolinin sota mafiaa vastaan

16 minuuttia
Vakoilu

Mossadin agentti jahtasi Riian pyöveliä

19 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota