Joachim Sicard, Inrap
Roomalainen kylpylä Ranskassa.

Ranskasta löytyi roomalainen luksuskylpylä

Ranskassa Reimsin kaupungin vanhan hautausmaan alta paljastui huikea löytö: 40 metriä pitkä rakennus, jonne roomalaisten eliitti on todennäköisesti kokoontunut rentoutumaan.

Ranskan arkeologisen tutkimusinstituutin arkeologit ovat tehneet huikean löydön Reimsin kaupungissa Koillis-Ranskassa: vanhan hautausmaan alta on kaivettu päivänvaloon valtava roomalainen kylpylä, joka on peräisin 100–200-luvulta.

Kaivauksissa on paljastunut kaksi noin 20 metriä pitkää pylväskäytävää, jotka muodostavat U:n muotoisen kokonaisuuden. Niiden ympärillä on yli 20 huonetta – suuria käytäviä, kylpytiloja sekä takoilla varustettuja oleskelutiloja. Käytävien keskellä on sijainnut myös suuri puutarha.

Kokonaisuus on mitä ilmeisimmin ollut yksinomaan ylimmän yläluokan käytössä. Kylpylässä oli lattialämmitys eli hypokausti, ja vettä johdettiin altaisiin eri puolille valtavaa kylpyläkompleksia vesijohtoja pitkin. Joissakin säilyneissä seinälaattojen palasissa erottuu myös yhä kauniita kukkakuvioita, joissa on käytetty muun muassa harvinaista ”egyptinsinistä” väripigmenttiä.

Roomalainen kylpylä Ranskassa, lattialämmitys.

Kaivauksissa paljastui muun muassa kylpylän lattian alla ollut keskuslämmitysjärjestelmä eli hypokausti.

© Joachim Sicard, Inrap

Reimsistä tuli roomalainen mallikaupunki

Koon perusteella rakennuskompleksin on täytynyt olla aikanaan varsin vaikuttava, ja kylpylä onkin todennäköisesti symboloinut Reimsin asemaa valtakunnan mallikaupunkina.

Kun Julius Caesar valloitti alueen Gallian sodassa (58–51 eaa.), gallialaisheimo remit liittoutuivat roomalaisten päällikön kanssa ja auttoivat tämän voittoon.

Näin remit pääsivät roomalaisten suosioon, ja heidän pääkaupunkinsa Durocortorum – nykyinen Reims – nousi uuden roomalaisen provinssin Gallia Belgican keskukseksi.

Tutkijoiden arvioiden mukaan kaupungissa on ollut noin 30 000–50 000 asukasta; toiset uskovat kaupungin suuruuden päivinä asukkaita olleen jopa noin 100 000.

Roomalainen kylpylä Ranskassa.

Pohjois-Ranskasta löydetty kylpylä on ollut sijaintiinsa nähden vaikuttavan kokoinen. Se on silti huomattavasti pienempi kuin Rooman suurin kylpyläkompleksi, Diocletianuksen kylpyläalue, joka oli noin 13 hehtaarin laajuinen ja johon mahtui noin kolmetuhatta kylpylävierasta.

© Joachim Sicard, Inrap

Uusi löytö korostaakin kaupungin arvostettua asemaa valtakunnassa. Arkeologit arvelevat suuren rakennuskompleksin kuuluneen joko jollekin erityisen rikkaalle roomalaiselle tai toimineen yläluokan julkisena kylpylänä. Jälkimmäinen vaihtoehto on kuitenkin todennäköisempi rakennuksen koon ja altaiden määrän perusteella.

Rakennus sijaitsee noin sadan metrin päässä Porte de Marsista, 200-luvulla rakennetusta 32 metrin levyisestä roomalaisesta riemukaaresta, joka oli valtakunnan levein. Nyt löydettyä kylpylää hieman pohjoisempaa on aiemmin löydetty useita roomalaisia domuksia eli kaupungin yläluokalle kuuluneita asuintaloja.

Arkeologit ovat kuitenkin voineet päätellä, että koko vauras alue on autioitunut jo 300-luvulla – ehkä siksi, että se on jäänyt uuden kaupunginmuurin ulkopuolelle. Seuraavien 1400 vuoden ajan aluetta on käytetty pääasiassa maanviljelyyn. Vuonna 1796 paikalle perustettiin kaupungin pohjoinen hautausmaa, ja 1800-luvulla Reimsin kasvaessa alueelle syntyi jälleen asutusta.

Roomalainen kylpylä Ranskassa, kukkakuviointia.

Seinien kauniit koristemaalaukset erottuvat yhä.

© Joachim Sicard, Inrap