Pompeii Archaeological Park
Pompeji kallo

Pompejista tulvii nyt uusia arkeologisia löytöjä

Tulivuoren purkauksessa vuonna 79 tuhkaan hautautuneesta Pompejin kaupungista tehdään nyt uusia arkeologisia löytöjä yksi toisensa perään. Hiljattain on löydetty esimerkiksi egyptiläiskultin temppeli ja katastrofin kenties ensimmäiset uhrit.

Pompejin raunioista on viime kuukausina tehty useita huomattavia löytöjä: egyptiläiskultin uhriateria, leipomossa kohtalonsa kohdanneet naiset ja lapsi ja Pompejiin ennen Vesuviuksen vuoden 79 purkausta iskeneen maanjäristyksen uhreja.

Löytöjä ei ole tehty sattumalta.

Kolmasosa eli noin 150 000 neliömetrin suuruinen alue kaupungista on edelleen tutkimatta, ja muutaman vuoden mittaisen koronatauon jälkeen kaivaukset alueella ovat päässeet jälleen vauhtiin usean eri tutkimushankkeen voimin.

Arkeologien tavoitteena ei kuitenkaan ole vain kaivaa esiin mahdollisimman suurta osaa kaupungista vaan tärkeää on myös vanhan säilyttäminen. Yhteistyössä muiden alojen asiantuntijoiden kanssa arkeologit pyrkivät varmistamaan, että jo esiin kaivetut osat säilyvät jälkipolville. Tämä edellyttää esimerkiksi huokoisten materiaalien suojaamista vedeltä ja vanhojen seinien tukemista ennen niiden romahtamista.

Pompejin arkeologisen alueen johtaja Gabriel Zuchtriegel kuvaili urakkaa maaliskuussa ennen suurten kaivausten alkua:

”Pompejin kaivaukset ovat ainutlaatuinen tapahtuma. Kaikki esiin kaivamamme altistuu heti haitallisille ulkoisille tekijöille. Siksi meidän täytyy alusta lähtien suunnitella, miten suojelemme ja restauroimme löydöt.”

Pompeji luuranko

Kuvassa toinen kahdesta keski-ikäisestä miehestä, joiden luurangot löydettiin vastikään esiin kaivetusta romahtaneesta rakennuksesta. Luurangot olivat erittäin hyvin säilyneitä, ja toisen luurangon sormesta löytyi jopa sormus.

© Pompeii Archaeological Park

Paljon uusia uhreja löydetty

Arkeologit työstävät nyt Regio IX -nimellä tunnettua aluetta, jolla ei ole tehty lainkaan kaivauksia yli sataan vuoteen.

Alueelle sijoittuivat monet kaupungit kaupoista, ja arkeologit ovatkin jo löytäneet leipomon, josta paljastui uuni ja roomalaisia jumalia esittävä fresko. Lisäksi leipomon raunioista löydettiin kahden naisen ja yhden lapsen luurangot.

Naiset ja lapsi olivat kaiketi yrittäneet päästä suojaan tappavalta vulkaaniselta tuhkalta ja kaasuilta, joiden lämpötila oli tutkijoiden mukaan jopa 550 astetta. Arkeologit ovat päätelleet, että uhrit eivät kuitenkaan kuolleet tuhkaan vaan jäivät leipomon romahtaneen katon alle.

VIDEO: Tällainen on esiin kaivettu leipomo:

Video

Kaupungissa tehdyt kaivaukset osoittavat, että purkaus vaati ensimmäiset uhrinsa jo ennen kuin vulkaaninen tuhka levisi alueelle.

Pompejiin iski nimittäin jo ennen varsinaista purkausta maanjäristys, ja kaupungin pohjoislaidalta esiin kaivetusta suuresta talosta löydettiinkin sortuneen seinän alle jääneiden kahden miehen jäännökset.

Yli 55-vuotiaista miehistä toinen oli pitänyt kuollessaan kättään kasvojensa suojana, luultavasti suojatakseen itseään sortuvan seinän kappaleilta.

Miehet saattoivat hyvinkin olla katastrofin ensimmäiset uhrit. Tähän mennessä kaupungin raunioista on löydetty jo yli 1 300 uhria. Arvioiden mukaan 15–20 prosenttia kaupungin asukkaista kuoli purkauksessa.

Egyptiläiskultti uhrasi Isikselle

Pompeji tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, miltä elämä roomalaisaikaisessa rannikkokaupungissa näytti. Tämä kävi taas kerran ilmi huhtikuussa, kun tutkijat pääsivät analysoimaan egyptiläiselle jumalalle Isikselle omistettua temppeliä.

Arkeologit löysivät temppelin raunioista kahdeksan kanan, hanhen, kyyhkyn ja sian jäännöksiä. Tutkimuksissa pääteltiin, että eläimet olivat temppelin pappien uhrilahjoja jumalattarelle ja että niillä pyrittiin lepyttämään jumalatarta, koska osa temppelistä oli sortunut aikaisemmassa maanjäristyksessä.

Isiksen palvonta levisi Egyptistä Italiaan noin sata vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta sen rituaalit olivat salaisia eikä niitä saanut merkitä muistiin. Siksi kultista on saatu tietoa ainoastaan arkeologisten kaivausten kautta.

Viime kuukausina on tehty runsaasti uusia löytöjä, eikä arkeologien urakka ole suinkaan vielä ohi. Heinäkuussa ovat alkamassa kaivaukset kaupungin valtavassa nekropolissa.