Pompeji-museet, Getty Images

Pompejista löytyi orjien huone

Arkeologien mukaan löytö tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen orjien elämään.

Arkeologit tekivät Italiassa Pompejissa roomalaisesta huvilasta merkittävän löydön: hyvin säilyneen huoneen, joka on ilmeisesti ollut talon orjien käytössä.

Arkeologit ovat löydöstä innoissaan.

”Tämä on ikkuna siihen todellisuuteen, joka oli arkea näille ihmisille, joita harvoin mainitaan historiallisissa lähteissä”, Pompejin museon johtaja Gabriel Zuchtriegel kuvailee löytöä.

Karusti kalustetun huoneen seinissä ei ole jälkiä koristeluista. Vain 16 m2:n kokoisessa huoneessa asui sänkyjen määrän perusteella kolme ihmistä.

Kaikki kolme sänkyä oli valmistettu puusta, ja niiden pohjat oli punottu köydestä. Huoneessa oli vain yksi pieni, korkealla oleva ikkuna, ja Pompejin museon asiantuntijoiden mukaan alkeellisessa huoneessa on todennäköisesti asunut orjia.

VIDEO: Orjien huone roomalaisessa huvilassa.

Video

Huone on hyvin säilynyt

Roomalainen Pompejin kaupunki Napolin lähellä peittyi vuonna 79 tuhkaan Vesuvius-tulivuoren rajussa purkauksessa. Tuhka säilöi muun muassa hienon huvilan Civita Giulianan kaupunginosassa, josta orjien huonekin löytyi.

HISTORIA on aiemmin kertonut huvilasta, jota arkeologit eivät olleet huomanneet vuosikymmeniin. Roistojen alueelle luvatta kaivamat tunnelit johdattivat Pompejin museon lopulta huvilan jäljille.

Roistot olivat jo tehneet vahinkoa useissa huvilan huoneissa, mutta orjien huone on tutkijoiden onneksi säästynyt tuhoilta.