Pompeii Archaeological Park/EPA-ETE

Pompejista löytyi juhlavaunut

Talli, jonka yhteydessä vaunut olivat, oli palanut ja luhistunut kaupungin peittyessä tuhkaan, mutta roomalaiset vaunut olivat kestäneet aikaa 2 000 vuotta yllättävän hyvin.

Pompejin arkeologista aluetta ovat viime vuosina piinanneet roistot ja ryövärit, jotka kaivavat tunneleita varastaakseen arvoesineitä raunioista. Kahden tällaisen tunnelin paljastuminen johti arkeologit tammikuussa upeiden vaunujen luo tallissa Pompejin esikaupungissa Civita Giulianassa.

Arkeologeille tuli kiire kaivaa esiin löytö, joka oikealla ja vasemmalla puolella kulki roistojen tunneli. Pian vaunujen yläosa saatiinkin esiin, ja kaivaukset jatkuivat poliisin jäljittäessä roistoja.

Pompejin tuho jätti arkeologeille tutkittavaa

Kovettuneen laavan rakoihin kaadettiin kipsiä, jotta vuonna 79 tapahtuneen tulivuorenpurkauksen hautaamista esineistä voitiin tehdä valoksia.

Viikkojen kaivamisen jälkeen arkeologit tajusivat löytäneensä jotain ainutlaatuista: parhaiten säilyneet roomalaiset juhlavaunut, mitä on koskaan löydetty.

VIDEO: Katso tutkijoiden 360 asteen esittely vaunuista.

Roistot jäivät ansaan

Renkaiden rautaosat ovat säilyneet tulimyrskyssä, ja niin ovat myös vaunujen sivujen koristelut. Kipsivalokset paljastivat lisäksi paljon yksityiskohtia vaunuista, muun muassa sen puiset sivut, pohjan ja köydet.

Kyseessä ovat niin sanotut pilentum-vaunut – ne olivat suuret hevosvaunut, jollaisia oli Rooman yläluokalla. Ne olivat sivulta avoimet, ja niiden lattialla oli pehmusteita. Hienoja pilentum-vaunuja käytettiin vain esimerkiksi uskonnollisissa juhlallisuuksissa.

Pompejin poliisillakin on aihetta iloon, sillä se on ilmeisesti saanut kiinni laittomia tunneleita kaivaneet roistot.