Pompejin pakolaisilla oli mukana kalakastiketta

Neljä teiniä yritti monien muiden tavoin paeta vuonna 79, kun Vesuvius-tulivuori hautasi roomalaisen Pompejin kaupungin laavaan ja tuhkaan. Pian kaupunginmuurien ulkopuolella he tapasivat kohtalonsa. Nuorten haudasta on löydetty muun muassa kalakastiketta.

Pompejista löydettyjä luita

Laavaa ja tuhkaa paenneiden neljän nuoren ihmisen luut löytyivät Pompejista verstaan takaosasta.

© Pompeoo Archeological Site Press Office/AP

Mikä oli tärkeintä roomalaisille ensimmäisellä vuosisadalla jaa.? Arkeologit ovat ehkä löytäneet vastauksen kaivauksissa hieman Pompejin pohjoisen kaupunginportin ulkopuolella.

Kun tappavaa tuhkaa ja laavaa alkoi vuonna 79 sataa nykyisessä Napolissa Italiassa sijaitsevaan Pompejiin, neljä nuorta pakeni pohjoisportista läpi esikaupungin, jossa oli muun muassa hautoja ja verstaita.

Pronssinvalajan pajan luona tuhkasade kävi niin voimakkaaksi, että nuoret hakeutuivat suojaan verstaaseen, jossa he pian kuolivat.

Kalakastike oli korvaamatonta

Arkeologit löysivät näiden neljän nuoren luut pronssinvalajan pajasta, jossa he ovat tehneet kaivauksia viime viikkoina. Nelikon pakomatkalle mukaan ottamista tavaroista paikalta löytyi kolme kultarahaa, kukan muotoinen kultainen riipus, kolme viinikannua, kaksi keittoastian kantta ja ruukullinen kalakastiketta.

Roomalaiset eivät tulleet toimeen ilman garum-kastikettaan. Se oli voimakasta kalanperkeistä valmistettua kastiketta, jolla roomalaiset maustoivat lähes kaiken ruokansa.

LUE LISÄÄ: Lue koko tarina tulivuorenpurkauksesta ja sen tuhoista Pompejissa

Haudanryöstäjät ehtivät ensin

Valitettavasti arkeologit eivät ole ensimmäisiä vieraita työpajassa tuhon jälkeen. Joskus vuosien 79 ja nykypäivän välissä haudanryöstäjät ovat kaivaneet laavan läpi tunnelin ja penkoneet pronssinvalajan työpajan läpikotaisin.

Monet Pompejin ruumiit ovat saaneet olla koskemattomina niillä sijoillaan, joille ne jäivät vuonna 79, mutta haudanryöstäjät ovat viskoneet näiden neljän nuoren luut sinne tänne sikin sokin. Arkeologit eivät tiedä, mitä kaikkea ryöstäjät ovat saaneet verstaasta mukaansa.