MIC Italia/Pompeii Parco Archeologico
Kipsivaluja orjien huoneessa Pompeijissa

Pompeijin orjat elivät epäinhimillisissä oloissa

Orjatalosta tehty uusi löytö paljasti, että orjien asuintilat kuhisivat rottia ja hiiriä.

Kaksi hiirtä ja yksi rotta jäi loukkuun saviastiaan, kun Vesuvius-tulivuori sulki 2000 vuotta sitten tuhkalla ja laavakivellä roomalaisen Pompeijin kaupungin historialliseen aikakapseliin.

Kahden hiiren ja rotan pakopaikka oli orjakammiossa, jota tutkittiin äskettäin kaivauksissa tarkemmin.

Pieni huone, jossa oli kaksi alkeellista sänkyä ja kaksi pientä laatikostoa, on Civita Giulianan huvilassa noin 600 metriä Pompeijista pohjoiseen.

Löytö paljastaa hygienialtaan kelvottomat olosuhteet, joissa roomalaiset orjat joutuivat usein elämään.

"Tällaiset yksityiskohdat korostavat jälleen kerran niitä hankalia olosuhteita ja huonoa hygieniaa, joita alemmat luokat joutuivat tuolloin sietämään", kertoi Italian kulttuuriministeriö lehdistötiedotteessa.

Huone tarjosi myös uusia näkökulmia orjien elinolosuhteisiin.

Silmiinpistävää on esimerkiksi se, ettei huoneesta löydetty todisteita lukoista tai ketjuista, joilla olisi voitu varmistaa, etteivät orjat pääse karkaamaan.

Huoneessa on nyt kipsikalusteita

Arkeologit saivat luotua roomalaisen orjatalon huonekalut uudelleen – samaan tapaan kuin Pompejin tulivuorenpurkauksen uhrien kuuluisat kipsivalokset.

Itse huonekalut olivat kadonneet jo kauan sitten, mutta ne olivat jättäneet tuhkan sisään onton tilan.

Arkeologit pystyivät täyttämään onkalon esimerkiksi kipsillä ja tekemään täydellisen muotin esineestä, joka oli huoneessa, kun Pompeiji peittyi tuhkakerrokseen vuonna 79 jaa.

Kipsivaluja orjahuoneessa Pompeijissa

Civita Giulianan huvilan kaivuutyöt alkoivat toden teolla vuonna 2017, kun poliisi sai tietää, että huvilassa tehtiin laittomia kaivauksia.

© MIC Italia/Pompeii Parco Archeologico