Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tutkineet Ötzi-muumion hammaskaluston kunnon.

Sivilisaatiot - Rooman valtakunta

Ötzillä oli huonot hampaat

Yli 5 000 vuotta vanhan alppimuumion Ötzin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että hänen hampaansa olivat reikiintyneet ja kuluneet. Asiantuntijoiden mukaan syynä oli Ötzin viljapitoinen ruokavalio.

Monenlaisia hammasvaivoja

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tutkineet lähemmin Alpeilta löytyneen muumio Ötzin hampaat ja todenneet, että hän on kärsinyt runsaista hampaiden ja suun ongelmista, kuten reikiintymisestä, ientulehduksesta ja kulumista.

"On yllättävää, miten huonossa kunnossa hänen purukalustonsa on", toteaa Frank Rühli Zürichin yliopistosta Live Science -verkkotiedelehdelle.

Jauhojen kivenpalaset vaurioittivat hampaita

Tutkijoiden mukaan hampaiden huonoon kuntoon on vaikuttanut Ötzin hiilihydraattipainotteinen ravinto. Ötzi söi paljon leipää ja viljapohjaista ruokaa, joiden sisältämät tärkkelykset aiheuttivat hampaiden reikiintymistä. Ötzin aikana vilja jauhettiin kivillä sillä seurauksella, että jauhoissa oli pieniä kivenpalasia.

"Se on vaikuttanut hampaisiin kuin hiekkapaperi"­, Frank Rühli selittää. Vasta noin 45-vuotiaan Ötzin hampaiden kiille on suurelta osin kulunut.

Paradentoosi oli tehnyt tuhojaan

Huonon hammashygienian vuoksi Ötzi kärsi myös hampaiden kiinnityskudostulehduksesta, joka oli tuhonnut hampaiden luuta. Sen seurauksena Ötzin hampaita on vihlonut hänen syödessään
kuumaa tai karkeaa ruokaa. Jos Ötzi olisi elänyt vielä 5–10 vuotta, hänestä olisi Rühlin mukaan tullut hampaaton.

Lue myös:

Tiede

Natsitutkijoille uusi alku Yhdysvalloissa

3 minuuttia
James Cook
Tutkimusmatkat

James Cook nousi maalaispojasta jumalaksi

24 minuuttia
Ensimmäinen maailmansota

Amatööriarkeologit löysivät ensimmäisen maailmansodan kuolemantunnelin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota