Ötzillä oli huonot hampaat

Yli 5 000 vuotta vanhan alppimuumion Ötzin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että hänen hampaansa olivat reikiintyneet ja kuluneet. Asiantuntijoiden mukaan syynä oli Ötzin viljapitoinen ruokavalio.

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tutkineet Ötzi-muumion hammaskaluston kunnon.

Monenlaisia hammasvaivoja

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tutkineet lähemmin Alpeilta löytyneen muumio Ötzin hampaat ja todenneet, että hän on kärsinyt runsaista hampaiden ja suun ongelmista, kuten reikiintymisestä, ientulehduksesta ja kulumista.

"On yllättävää, miten huonossa kunnossa hänen purukalustonsa on", toteaa Frank Rühli Zürichin yliopistosta Live Science -verkkotiedelehdelle.

Jauhojen kivenpalaset vaurioittivat hampaita

Tutkijoiden mukaan hampaiden huonoon kuntoon on vaikuttanut Ötzin hiilihydraattipainotteinen ravinto. Ötzi söi paljon leipää ja viljapohjaista ruokaa, joiden sisältämät tärkkelykset aiheuttivat hampaiden reikiintymistä. Ötzin aikana vilja jauhettiin kivillä sillä seurauksella, että jauhoissa oli pieniä kivenpalasia.

"Se on vaikuttanut hampaisiin kuin hiekkapaperi"­, Frank Rühli selittää. Vasta noin 45-vuotiaan Ötzin hampaiden kiille on suurelta osin kulunut.

Paradentoosi oli tehnyt tuhojaan

Huonon hammashygienian vuoksi Ötzi kärsi myös hampaiden kiinnityskudostulehduksesta, joka oli tuhonnut hampaiden luuta. Sen seurauksena Ötzin hampaita on vihlonut hänen syödessään
kuumaa tai karkeaa ruokaa. Jos Ötzi olisi elänyt vielä 5–10 vuotta, hänestä olisi Rühlin mukaan tullut hampaaton.