Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oliko Rooman betoni nykyistä parempaa?

Roomalaisen betonin salaisen ainesosan ansiosta Rooman valtakunnan aikaisia rakennelmia on edelleen pystyssä, vaikka niillä on ikää lähes 2 000 vuotta.

Jebulon

Pantheonin ja Colosseumin kaltaiset rakennukset ovat pysyneet pystyssä lähes kahdentuhannen vuoden ajan hyvin vähäisin kunnostustoimenpitein. Niiden pitkän iän salaisuus piilee roomalaisessa betonissa.

Moderni betoni alkaa yleensä murentua jo noin 20 vuodessa, mutta roomalaiset sekoittivat betoniinsa ainetta, joka teki niistä ilmiömäisen kestäviä: vulkaanista tuhkaa.

Roomalaiset alkoivat valmistaa betonia jo vuonna 150 eaa., ja he käyttivät erityisesti Albanin kukkuloilta 20 kilometriä Rooman eteläpuolelta saatua punaista pozzolaania, joka oli osoittautunut kestävämmäksi ja lujemmaksi kuin muiden tulivuorten tuhka.

Nykytutkijat ovat analysoineet punaista pozzolaania sisältävää betonia ja tulleet siihen tulokseen, että sen erityinen mineraalikoostumus ehkäisee betonin murenemista.

Tutkimukset osoittavat, että roomalainen betoni oli erityisen käyttökelpoista esimerkiksi satamien rakentamisessa, sillä roomalaiset olivat kehittäneet koostumuksen, joka meriveden vaikutuksesta vain lujittui vuosien varrella.

Se käyttäytyi aivan päinvastoin kuin nykyajan teräsbetoni, jossa merivesi ruostuttaa rautaisia tukirakenteita.

Kun Rooman valtakunta hajosi vuonna 476, betonin valmistustaito unohtui.

Moderni betoni keksittiin vasta vuonna 1756.

Vieläkään ei tiedetä tarkkaan, miten roomalaiset valmistivat betoninsa, mutta vanhaa menetelmää yritetään elvyttää kokeiluilla.

Lue myös:

Rooman valtakunta

Rutto aiheutti Bysantin romahduksen

18 minuuttia
Rooman valtakunta

Roomalaiset kopioivat tehokkaan aseen arkkivihollisiltaan

2 minuuttia
Rooman valtakunta

Roomalaisilla oli teloitusmenetelmiä joka lähtöön

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota