Oliko ristiinnaulitseminen yleistä Roomassa?

Rooman valtakunnassa ristiinnaulitsemista pidettiin erittäin julmana ja nöyryyttävänä rangaistuksena, ja sitä käytettiin vain hyvin vakavina pidettyjen rikosten yhteydessä. Kuinka moni joutui kärsimään julman rangaistuksen?

Ristille naulittiin lähinnä erittäin vakaviin rikoksiin syyllistyneitä orjia ja köyhiä.

© Bridgeman Images

Ristiinnaulitseminen mainitaan useissa lähteissä, mutta missään ei kerrota, kuinka yleinen rangaistus oli.

Kreikkalais-roomalainen historioitsija Appianos kertoo, että kenraali Crassus antoi ristiinnaulita 6 000 orjaa Roomaan johtavien teiden varsille vuoden 71 eaa. orjakapinan jälkeen. Samoin juutalaisen Josefuksen mukaan roomalaiset naulitsivat suuren määrän juutalaisia ristille vuonna 70.

Huolimatta näistä verisistä joukkoteloituksista useimmat Rooman kansalaiset eivät nähneet eläessään ristiin­naulitsemista.

Julma ja nöyryyttävä rangaistus

Kuolemaa ristillä pidettiin äärimmäisen julmana ja nöyryyttävänä rangaistuksena ja siihen tuomittiin vain orjia tai alimpien kansanosien edustajia, jotka olivat esimerkiksi pettäneet isäntänsä.

Arkeologiset tutkimuksetkaan eivät ole valottaneet rangaistuksen yleisyyttä. Koska tuomitut jätettiin ristille eikä heitä haudattu, vain yksi ristiinnaulitun ruumis on löydetty.

Rangaistuskeino jäi käytöstä 300-luvun alkupuolella, kun keisari Konstantinus Suuri omaksui kristinuskon.