Ristille naulittiin lähinnä erittäin vakaviin rikoksiin syyllistyneitä orjia ja köyhiä.

© Bridgeman Images

Oliko ristiinnaulitseminen yleistä Roomassa?

Rooman valtakunnassa ristiinnaulitsemista pidettiin erittäin julmana ja nöyryyttävänä rangaistuksena, ja sitä käytettiin vain hyvin vakavina pidettyjen rikosten yhteydessä. Kuinka moni joutui kärsimään julman rangaistuksen?

keskiviikko 19. kesäkuuta 2019 teksti Bue Kindtler-Nielsen

Ristiinnaulitseminen mainitaan useissa lähteissä, mutta missään ei kerrota, kuinka yleinen rangaistus oli.

Kreikkalais-roomalainen historioitsija Appianos kertoo, että kenraali Crassus antoi ristiinnaulita 6 000 orjaa Roomaan johtavien teiden varsille vuoden 71 eaa. orjakapinan jälkeen. Samoin juutalaisen Josefuksen mukaan roomalaiset naulitsivat suuren määrän juutalaisia ristille vuonna 70.

Huolimatta näistä verisistä joukkoteloituksista useimmat Rooman kansalaiset eivät nähneet eläessään ristiin­naulitsemista. 

Julma ja nöyryyttävä rangaistus

Kuolemaa ristillä pidettiin äärimmäisen julmana ja nöyryyttävänä rangaistuksena ja siihen tuomittiin vain orjia tai alimpien kansanosien edustajia, jotka olivat esimerkiksi pettäneet isäntänsä.

Arkeologiset tutkimuksetkaan eivät ole valottaneet rangaistuksen yleisyyttä. Koska tuomitut jätettiin ristille eikä heitä haudattu, vain yksi ristiinnaulitun ruumis on löydetty.

Rangaistuskeino jäi käytöstä 300-luvun alkupuolella, kun keisari Konstantinus Suuri omaksui kristinuskon.

Pahimmat rangaistukset

  • Poena cullei
    Isänmurhaajat suljettiin säkkiin ja heitettiin jokeen hukkumaan. Toisinaan samaan säkkiin sullottiin eläimiä, kuten kissoja. 

  • Damnatio ad bestias
    Rikolliset pakotettiin taistelemaan areenalla petoja, kuten tiikereitä ja leijonia, vastaan. Yleensä kuolema oli tällöin melko nopea.

  • Vivi crematio
    Kapinoinnista ja petoksesta keisaria vastaan ja muista erityisen vakavista rikoksista tuomittu voitiin polttaa elävänä roviolla. 

Ehkä sinua kiinnostaa...