Rooman valtakunta noin vuonna 65
On sanottu: ”Entisten aikojen viisaus liittyi vain siihen, mitä ihmisen piti tehdä ja mitä välttää tekemästä, ja silti entisaikojen ihmisten kerrotaan olleen meitä parempia ihmisiä. Nyt oppineita on enemmän ja viisaita vähemmän. Yksinkertaiset hyveet ovat saaneet väistyä salatun ja viekkaan tiedon tieltä. Me opimme argumentoimaan, emme elämään oikein.”
Vanha viisaus oli luonnollisesti, etenkin alussa, karkeaa ja yksinkertaista, mutta sama pätee myös muihin taitoihin: ne kohenevat ajan ja harjoituksen myötä.
Ennen vanhaan ihmisillä ei myöskään ollut tarvetta monimutkaisille hoidoille. Paheellisuus ei vielä ollut äitynyt nykyisiin mittasuhteisiinsa eikä levinnyt näin laajalle.
Paheisiin tehosivat ennen vanhaan yksinkertaiset keinot. Nyt meidän on sen sijaan pystytettävä monimutkaisia puolustusrakennelmia suojaamaan meitä mahtavilta voimilta.
Lääketiedekin perustui aikoinaan vain muutamaan yksinkertaiseen toimenpiteeseen, kuten verenvuodon tyrehdyttämiseen ja haavan hoitamiseen, mutta vähitellen se saavutti nykyisen monimuotoisuutensa.
Ei siis ole ihme, että lääkäreillä oli ennen vähemmän töitä! Ihmiset olivat silloin terveempiä ja vahvempia. Heidän ruokansa oli kevyttä eikä ylellisyyden ja konstailun pilaamaa.
Ennen vanhaan ihmiset söivät tyydyttääkseen nälkänsä, nykyään taas ruuan tehtävänä on herättää ruokahalu, jotta ihminen voi syödä lisää.
Pöydät notkuvat kaiken maailman kastikkeita, jotka vain lisäävät syöjien ahneutta. Se, mikä ennen oli ravintoa nälkäiselle miehelle, on nykyään täytettä täyteen mahaan.
Nykyinen yltäkylläisyys aiheuttaa kalvakkuutta, viinin kyllästämien lihasten vapinaa sekä inhottavaa laihuutta, joka johtuu kuitenkin pikemminkin ummetuksesta kuin nälästä.
Kävelystä tulee katkonaista ja hoipertelevaa kuten juopporetkuilla. Elimistöön ja ihon alle alkaa kertyä nestettä, ja vatsa kasvaa, kun ihminen syö enemmän kuin mitä hänen mahaansa mahtuu.
Muita seurauksia ovat keltatauti, ihon laikukkuus, ruumiin mätäneminen sisältäpäin, sormien nivelten paksuuntuminen ja jäykkyys, lihasten heikkous ja tunnottomuus sekä sydämen villi tykytys.
Tarvitseeko minun edes mainita huimausta? Tai puhua silmä- ja korvakivuista, kutinasta, aivojen kuumetilasta tai sisäisistä haavaumista, jotka leviävät vähitellen kaikkialle ruuansulatuselimistöön?
Näiden vaivojen lisäksi huonot elintavat aiheuttavat monenlaisia kuumetauteja, joista jotkut ovat äkillisiä ja vakavia, jotkut ilmaantuvat vähitellen ja jotkut taas aiheuttavat tärinää ja vapinaa.
Liekö minun tarpeen edes mainita niitä lukuisia muita sairauksia ja vaivoja, joita ylellinen elämäntapa aiheuttaa?
Lääketieteen maineikas perustaja huomautti, että naiset eivät milloinkaan kaljuunnu tai pode jalkakipuja. Mutta nykyään naisiltakin ohenevat hiukset ja hekin sairastuvat kihtiin.
Muutos ei johdu siitä, että naiset olisivat jotenkin fyysisesti muuttuneet, vaan siitä, että heidän ruumiinsa on hävinnyt taistelun.
Naiset kilpailevat nykyään tasaväkisesti miesten kanssa nautintojen määrässä. Siksi he saavat osansa myös niistä sairauksista ja vaivoista, jotka ennen kiusasivat vain miehiä.