Näppärä kikka saattoi tuoda voiton roomalaisella kilparadalla

Pieni pyöräkikka saattoi olla ratkaiseva, kun Circus Maximuksella kilpailtiin voitosta. Se selvisi Tiberistä löytyneen 2 000 vuotta vanhan leikkikalun perusteella.

Circus Maximuksen kilpa-ajot näyttivät vaarallisilta, mutta yksinkertainen kikka teki vaunuista sekä nopeammat että turvallisemmat.

© Alfredo Tominz, Wikimedia Commons

Kilpa-ajot olivat roomalaisille vakava asia. Kilpa-ajajat mittelivät kunniasta ja suurista rahapalkinnoista kaikkialla Rooman valtakunnassa.

Hyvä hevonen ja taitava kuski eivät kuitenkaan aina yksin taanneet voittoa, vaan uuden tutkimuksen mukaan myös vaunuilla oli suuri merkitys.

Rooman valtakunnan aikaisia oikeita kilpa-ajovaunuja ei ole löydetty, mutta tutkijat ovat tehneet johtopäätöksensä Tiberistä 1890-luvulla löydettyjen pienoiskokoisten vaunujen perusteella.

Nämä Tiberistä 1890-luvulla löydetyt leluvaunut johtivat tutkijat roomalaisten käyttämän tempun jäljille.

© British Museum

Vaunut, jotka ovat ilmeisesti olleet jonkun varakkaan roomalaisen leikkikalu, ovat tarkka kopio oikeista vaunuista, joilla ajettiin kilpaa esimerkiksi Circus Maximuksella.

Tutkijat kiinnittivät leikkivaunuissa huomiota erääseen yksityiskohtaan: vaunujen oikea pyörä on hieman suurempi kuin vasen ja se oli vahvistettu metallilla.

Lisää vauhtia turvallisesti

Ratkaisu on vaikuttanut vaunujen nopeuteen ja turvallisuuteen. Roomassa vaunut ajoivat aina kilparataa vastapäivään, mikä on aiheuttanut enemmän painetta oikeaan kuin vasempaan pyörään.

Circus Maximukseen mahtui jopa 150 000 katsojaa.

© Wikimedia Commons

Vaunut, joissa on ollut raudalla vahvistettu pyörä, ovat selvinneet kaarroksista nopeammin ja varmemmin.

”Oli järkevää vahvistaa oikea pyörä raudalla, sillä se rikkoontui helposti. Voisi kuvitella, että olisi kannattanut vahvistaa molemmat pyörät, mutta siitä ei olisi ollut vastaavaa hyötyä”, kertoi tutkija Bela Sandor Seeker-sivustolle.