Naisgladiaattorin patsas puhuttaa

Gladiaattori: Urheilijapatsaana pidetty pronssiveistos saattaakin esittää naispuolista gladiaattoria.

Useimmat gladiaattorit olivat miehiä, mutta joskus areenalla taisteli naisiakin – yleensä kuitenkin muita naisia vastaan.

Noin 2  000 vuotta vanha lannevaat­teeseen pukeutunutta naista esittävä pronssipatsas kiinnostaa tutkijapiirejä: Granadan yliopiston tohtori Alfonso ­Manasin mukaan harvinainen patsas saattaa esittää naispuolista roomalaista gladiaattoria.

Tähän mennessä ainoa todiste naisgladiaattoreista on British Museu­missa esillä oleva reliefi.

Pronssipatsas kuuluu Hampurin ­Museum für Kunst und Gewerbe -museon kokoelmaan, ja sen on tähän asti uskottu esittävän naisurheilijaa, joka pitelee ­kädessään strigiliä. Strigil oli kaavin, jolla iho puhdistettiin öljystä ja tomusta urheilusuorituksen jälkeen.

Manas on kuitenkin päätellyt naishahmon asennosta, että kyseessä ei ole strigil vaan gladiaattoreiden käyttämä lyhyt ja kaareva sica-miekka.

Urheilijoilla ei ollut mitään syytä kohottaa ­strigiliä näyttävästi ­ilmaan, mutta gladiaattorit ”tuulettivat” voittoaan miekkaansa kohottamalla.

Naishahmo on lannevaatetta ja polvisuojaa lukuun ottamatta alaston. Manas uskoo, että kuvanveis­täjä halusi siten korostaa hahmon sukupuolta.

Antiikin roomalaisten lähteiden mukaan naisetkin taistelivat gladiaattoreina, kunnes keisari Severus kielsi käytännön vuonna 200.

Sica-miekka

Esine muistuttaa lyhyttä ja kaarevaa sicaa, jota gladiaattorit käyttivät taisteluissa.

Paljaat rinnat

Nais­urheilijat eivät kilpailleet molemmat rinnat paljaina. Gladiaattorit sitä vastoin olivat yleensä orjia, joita voitiin kuvata paljasrintaisina.

Lannevaate

Jos patsas todella esittäisi ihoaan strigil-kaapimella puhdistavaa urheilijaa, hahmo olisi luultavasti täysin alasti.

Polvisuojus

Hautakaiverrokset osoittavat, että gladiaattorit käyttivät usein esimerkiksi nahasta tehtyjä polvisuojuksia.