Miten suuri Rooma oli?

Rooman valtakunta oli suurimmillaan valtava – mutta kuinka suuri se oikeastaan oli?

Arkeologisissa kaivauksissa on selvinnyt, että Rooman­ ­valtakunta, yksi maailman suurimmista imperiumeis­ta, sai alkunsa Tiberjoen varren pienestä kauppapaikasta ­joskus 700-luvulla eaa.

Seuraavien noin 1 200 vuoden aikana kylästä kasvoi­ loistelias suurkaupunki ja pitkälle Eurooppaan, Afrikkaan ja Aasiaan laajentuvan mahtavan imperiumin pääkaupunki.

Menestyksekkäät valloitusretket

Rooman imperiumin laajeneminen oli taitavien kenraalien ja menestyksekkäiden valloitusretkien ansiota, ja sen kasvua ja menestystä edistivät lisäksi toimiva valtionhallinto ja ­ylivoimainen ­infrastruktuuri.

Rooman valtakunnan kulta-­aikana ensimmäisellä vuosi­sadalla ajanlas­kumme alun jälkeen siellä oli 50–90 ­miljoonaa asukas­ta, mikä vastasi noin viides­osaa koko maailman ­silloisesta väkiluvusta.

He tekivät Roomasta suurvallan

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi

Scipio Africanus 236–183 eaa.

Roomalaiset olivat valloit­taneet jo koko Italian, kun kenraali Scipio kukisti ­Karthagon toisessa puuni­laissodassa (218–201 eaa.). Roomasta tuli Välimeren johta­va suurvalta, ja se alkoi perustaa siirtokuntia Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään.

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi

Julius Caesar 100–44 eaa.

Julius Caesar kukisti pohjoisen villit heimot Gallian-­sotaretkellään ja teki Galliasta (nyk. Ranska) Rooman provinssin. Nyt imperiumin rajat ulottuivat Englannin kanaalille ja Reinille asti.

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi

Keisari Trajanus 53–117 jaa.

Rooman viimeinen suuri valloittajakeisari Trajanus alisti valtaansa Itä-Euroopan ja Lähi-idän. Trajanuksen aikana Rooman valtakunta oli suurimmillaan, ja sen pinta-ala oli noin viisi miljoonaa neliökilometriä. Nykyään samalla alueella on 48 erillistä valtiota.