Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

roman baths in bath

Miten roomalaiset lämmittivät kylpylöitään?

Orjat ahkeroivat, jotta roomalaiset saivat nauttia lämpimistä kylvyistä niin sanotuissa caldariumeissa.

Wikimedia Commons

Nykyään kylpeminen on hyvin yksityinen tapahtuma, mutta antiikin roomalaisille se oli yksi seurustelun muoto.

Useimmat vapaat roomalaiset kävivät päivittäin yleisessä kylpylässä peseytymässä ja tapaamassa ystäviään ­rennon jutustelun merkeissä tai hoitamassa liiketoimiaan. Kylpylöissä oli monta huonetta, joissa käytiin yleensä tietyssä järjestyksessä.

Yksi suosituimmista huoneista oli caldarium eli ”lämmin huone”. Se oli eräänlainen höyrysauna, jossa kylpijät saivat nauttia höyryn lämmöstä ennen kuin he pulahtivat lämmitettyyn vesialtaaseen.

Caldarium lämmitettiin hypokaustiksi kutsutulla keskuslämmitysjärjestelmällä, jonka lämmönlähde oli orjien hoitama suuri tulisija.

Tulisijan synnyttämä savu ja kuuma ilma johdettiin aukosta lattian alla olevaan tyhjään tilaan sekä onttoihin tiiliseiniin. Näin sekä lattia että seinät lämmittivät caldariumia, joka pysyi miellyttävän lämpimänä.

Jotta hypokaustijärjestelmän tuottama lämpö voitiin ­hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, caldarium sijoitettiin roomalaisissa kylpy­löissä yleensä aina kaikkein lähimmäksi tulisijaa.

Historioitsijat eivät tiedä varmasti, ­kuinka kuumiksi caldariumit lämmitettiin. Melko yleisen arvion mukaan niissä ­vallitsi luultavasti suunnilleen 50–55 asteen lämpötila.

Useimmissa roomalaisissa kaupungeissa oli monta kylpylää. Itse Roomassa niitä oli vuonna 354 peräti 952 kappaletta.

Bridgeman Images/Ritzau Scanpix & Shutterstock

Tuli vaati jatkuvaa silmälläpitoa, mikä oli orjien tehtävä. Orjat myös ruokkivat tulta polttopuulla, jotta kylpyaltaiden vesi pysyi koko ajan juuri halutun lämpöisenä.

Bridgeman Images/Ritzau Scanpix & Shutterstock

Lämminvesiallas oli useimpien caldariumien vakiovaruste. Yleensä se oli upotettu kylpylän lattiaan.

Bridgeman Images/Ritzau Scanpix & Shutterstock

Ihoa hoidettiin hieromalla siihen öljyä, joka kaavittiin sitten pois. Käytetty öljy kerättiin talteen, ja naiset käyttivät sitä hiustensa hoitamiseen.

Bridgeman Images/Ritzau Scanpix & Shutterstock

Hypokausti oli roomalaisissa kylpylöissä ja taloissa käytetty keskuslämmitysjärjestelmä. Siinä tiilipylväiden päälle valetun lattian alle jäävään tilaan johdettiin ­tulisijoista kuumaa ilmaa, joka lämmitti myös kylpyaltaiden veden.

Bridgeman Images/Ritzau Scanpix & Shutterstock

Lue myös:

Rooman valtakunta

Akvedukteja jälleenrakennutettiin tuhatvuotisilla ohjeilla

3 minuuttia
Rooman valtakunta

Pitivätkö roomalaiset tanssimisesta?

2 minuuttia
Rooman valtakunta

Näin roomalaiset menivät naimisiin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota