Miten Brutuksen kävi?

Brutus osallistui Julius Caesarin murhaan. Mitä hänelle tapahtui sen jälkeen?

Marcus Junius Brutus (85–42 eaa.) oli vuonna 44 eaa. mukana Rooman itsevaltiaan Julius Caesarin murhasalaliitossa. Murhan jälkeen senaatti julisti Caesarin tasavallan viholliseksi, minkä ansiosta Brutus ja muut salaliittolaiset armahdettiin.

Caesar oli kuitenkin ollut niin suosittu kansan keskuudessa, että tapahtumat saivat Rooman kansalaiset nousemaan kapinaan. Brutus joutui pakenemaan kansan vihaa Kreetalle.

Brutus riisti oman henkensä

Roomassa puhkesi sisällissota, jossa vallasta taistelivat konsulit Gaius Octavanius ja Marcus Antonius. Myös Brutus yritti anastaa vallan, ja vuonna 42 eaa. hän marssi legiooniensa kanssa Roomaan.

Octavianus ja Marcus Antonius solmivat liiton Brutusta vastaan ja löivät tämän yhteisvoimin Filippoksessa 23. lokakuuta 42 eaa.

Brutus­ pakeni kukkuloille, jossa hän roomalaisen historioitsija Plutarkhoksen mukaan kirosi Marcus Antoniuksen, ennen kuin riisti oman henkensä tikarillaan.

Brutusta pidettiin ammoin Caesarin poikana. Huhut lähtivät liikkeelle luultavasti sen vuoksi, että Brutuksen äiti Servilla oli väitetysti Caesarin rakastajatar.