Photo Josse/Leemage/Getty Images

Miksi roomalaiset käyttivät toogaa?

Tooga oli roomalaisille statussymboli, joka kertoi esimerkiksi ammatin tai arvoaseman yhteiskunnassa.

Tooga vastasi antiikin Roomassa lähinnä miesten pukua, ja sitä käytettiinkin vain virallisissa tilaisuuksissa, kuten tärkeissä tapaamisissa ja juhlissa.

Tooga symboloi roomalaisille korkeaa asemaa, ja sen käyttöä säätelivät perinteet ja lait. Vain vapaat miespuoliset Rooman kansalaiset saivat käyttää toogaa, ja lisäksi lait määräsivät, minkä värisiä ja kuosisia toogia eri ryhmiin kuuluvat henkilöt saivat käyttää.

Tooga oli suuri villakangas, joka heitettiin toisen olan yli ja laskostettiin vartalon ympärille. Neljästä kuuteen metriä pitkä ja jopa kolme metriä leveä kangas oli vaikea asetella paikoilleen, ja toogan pukemiseen tarvittiinkin usein orjan apua.

Rooman lain mukaan vain vapaat Rooman kansalaiset saivat pukeutua toogaan.

© Photo Josse/Leemage/Getty Images

Tietoa toogasta

Käsivarsi piti toogaa paikallaan

Vasenta käsivartta piti pitää koko ajan hieman koukussa, jotta tooga ei valahtanut maahan. Toogan kanssa ei sopinut käyttää neuloja, solkia tai muita kiinnityskeinoja.

Laskoksissa saattoi kuljettaa pikkutavaraa

Taskuja ei ollut, mutta jotkut roomalaiset osasivat laskostaa toogan niin, että laskoksissa saattoi kuljettaa pikkutavaroita.

Väri kertoi arvoaseman

Toogan väri ilmaisi henkilön arvoaseman. Useimmat toogat olivat kermanväristä villaa, ja tummat värit oli varattu esimerkiksi kenraaleille ja senaattoreille.

Jokseenkin epäkäytännöllisen toogan sijaan valtaosa roomalaisista käytti arkivaatteena hihatonta, suunnilleen polviin asti ulottuvaa tunikaa.

Monet silmäätekevätkin pukeutuivat mieluummin paenulaan – eräänlaiseen ponchoon, jossa oli helppo liikkua ja joka muistutti hieman toogaa.

VIDEO – Näin tooga puettiin:

Roomalaiset tunsivat housut, sillä monet heidän alistamansa kansat käyttivät niitä, mutta he pitivät niitä primitiivisenä, vain barbaareille sopivana vaatteena.

Rooman valtakunnan viimeisinä vuosisatoina tooga poistui muodista ja sen tilalle tulivat tunikat ja viitat.

Huonot naiset käyttivät toogaa

Antiikin Roomassa toogaa käyttivät vain miehet – ja langenneet naiset. Alun perin toogaa käyttivät sekä miehet että naiset, mutta 200-luvun taitteesta eaa. lähtien toogaa alettiin pitää yksinomaan miesten vaatteena.

Naiset pukeutuivat siveämpänä pidettyyn pitkään poimutettuun hameeseen ja viittaan.

Kalliiden prostituoitujen ja uskottomien naisten piti silti käyttää toogaa, jotta he erottuisivat kunniallisista naisista.

Roomalaisnaiset pukeutuivat pitkään poimutettuun stolaan.

© The Yorck Project (2002)