Miksi Caesar käytti laakeriseppelettä?

Mitä Caesarinkin käyttämä laakeriseppele symboloi?

Roomalainen sotapäällikkö Julius Caesar käytti laakeriseppelettä korostaakseen vaikutusvaltaansa ja mahtiaan.

Laakeriseppele symboloi antiikin Roomassa ­voittoja ja menestystä, ja sitä saivat käyttää vain henkilöt, jotka olivat saaneet aikaan jotain erityisen kunniakasta.

Seppele oli kunnianosoitus

Caesar sai luvan käyttää­ laakeriseppelettä lukuisten taistelu­voittojensa kunniaksi.­

Siihen liittyi myös oikeus järjes­tää Rooman halki kul­keva voitonkul­kue, triumfi, jolla juhlittiin hänen saavu­tuk­siaan sotapäällikkönä.

Yleensä kenraalit käyttivät laakeriseppelettä vain triumfi­päivänä, mutta kun Caesar vuonna 44 eaa. nimitettiin Rooman diktaattoriksi, hänelle myönnettiin lupa käyttää seppelettä aina halutessaan.

Seppele peitti alkavan kaljun

Roomalaisen historioitsijan Suetoniuksen mukaan Caesar hyödynsi erioikeuttaan mieluusti,­ sillä seppele kätki hänen alkavan kaljunsa.

Roomalaiset käyttivät ­laakeriseppeleen lisäksi ­kunnianosoituksina muitakin seppeleitä. Tapa oli peräisin etruskeilta, joiden kuninkaat käyttivät kruunuinaan ohuita kullasta tehtyjä seppeleitä.

Seppeleet olivat kunnianosoituksista arvostetuimpia

Ruohoseppele oli Rooman arvokkaimpia kunnianosoi­tuksia. Se annettiin kenraalille, joka oli urheudellaan pelastanut legioo­nansa tuholta.

© Bridgeman

Tammenlehväseppele eli ”kansalaiskruunu” annettiin roomalaiselle, joka oli pelastanut toisen roomalaisen hengen.

© Bridgeman

Laakeriseppele myönnettiin kenraaleille, jotka olivat voittaneet tärkeän taistelun. Siihen liittyi oikeus järjestää triumfi­kulkue.

© Bridgeman

LEIRIKRUUNU oli kultainen ja voitiin myöntää sotilaalle, joka murtautui taistelussa ensimmäisenä vihollisen paaluvarustuksen läpi.

© Bridgeman