Hessenin tiedeministeri Eva Kühne (keskellä) esittelee upeaa löytöä lehdistötilaisuudessa.

Merkittävä löytö Rooman valtakunnan ajoilta

Saksalaisarkeologit ovat löytäneet roomalaisen kaupungin raunioista kullatun hevosenpään, joka muuttaa käsityksiä Rooman suunnitelmista Germaniassa.

torstai 17. joulukuuta 2009

Saksalaiset arkeologit ovat löytäneet 25 kilon painoisen ja 50 sentin pituisen lehtikullalla päällystetyn pronssisen hevosenpään 2 000 vuotta vanhasta kaivosta Waldgirmesista Hessenin osavaltiosta. Pää on peräisin keisari Augustusta kuvaavasta ratsastajapatsaasta.

”Kyseessä on harvinaisen hyvin säilynyt ja upeasti koristeltu Augustuksen ratsastajapatsaan osa”, kertoi kaivauksia johtava Gabriele Rasbach HISTORIA-lehdelle.

Patsas tuotiin Alppien yli

Patsas oli pystytetty kaupunkiin, jonka roomalaiset olivat perustaneet hieman ennen ajanlaskumme alkua miehittäessään Germaniaa. Hienostunut työn jälki viittaa siihen, että patsas on valmistettu Italiassa ja kuljetettu sitten Alppien yli Saksaan.

Paikalla tehdyt kaivaukset ovat muuttaneet oletuksia Rooman aikeista Saksassa, sillä kaupunki on sijainnut alueella, jonne roomalaismiehityksen ei aiemmin ole tiedetty ulottuneen. Roomalaiset olivatkin suunnitelleet asettuvansa Germaniaan todennäköisesti vankemmin kuin historioitsijat ovat aavistaneet.

Ehkä sinua kiinnostaa...