Maan alle peittynyttä roomalaiskaupunkia kartoitetaan

Brittiarkeologit ovat ilman lapionpistoakaan laatineet yksityiskohtaisen kuvan hävinneestä roomalaiskaupungista.

Muinaisen roomalaisen kaupungin rakennusten paikan selvittämiseen käytettiin muun muassa magnetometreja.

Cambridgen yliopiston arkeologit ovat onnistuneet kartoittamaan muinaisen roomalaisen kaupungin erittäin yksityiskohtaisesti kaivamatta sen raunioita esiin. Hankkeessa hyödynnettiin muun muassa maatutkaa.

Interamna Lirenasin kaupunki perustettiin noin 50 kilometriä Rooman eteläpuolelle vuonna 312 eaa., ja se hylättiin vuoden 500 tienoilla. Alueen myöhemmät asukkaat hakivat raunioista niin paljon kiviä omiin rakennushankkeisiinsa, että kaikki maanpäälliset jäljet kaupungista katosivat.

Kukoistava roomalaiskaupunki

Geofyysisillä tutkimus­menetelmillä on pystytty osoittamaan, missä jäljellä olevat neliökilometrien laajuiset rauniot sijaitsevat. Suuri osa kaupungin infrastruktuurista on voitu päätellä mittaamalla magneettikenttien muutoksia maa-aineksessa ja käymällä alue läpi maatutkalla. Kartoitus on paljastanut arkeologien suureksi yllätykseksi muun muassa ison torin ja teatterin.

”Kuvat osoittavat, että kaupunki oli vilkas. Myös sitä ympäröivällä seudulla on ollut selvästi asutusta ja viljelyä”, Cambridgen yliopiston arkeologi Martin Millet selitti tutkimusten tuloksia.

Arkeologit valitsevat kartan perusteella Interamna Lirenasista kiinnostavimmat kohteet, joissa aloitetaan varsinaiset arkeologiset kaivaukset.