Historic Environment Scotland & Shutterstock
Roomalainen linnake Antoninuksen valli.

”Maan äärestä” löytyi kadonnut roomalainen linnake

Vuonna 142 jaa. keisari Antoninus Pius päätti rakennuttaa valtavan puolustusvallin Rooman valtakunnan pohjoisimmalle rajalle. Nyt arkeologit ovat löytäneet yhden vallin varrelle rakennetuista linnakkeista.

Keisari Hadrianus ei ollut ainoa, joka rakensi valleja suojaamaan Britannian pohjoisrajaa kelteiltä.

Vuonna 142 jaa. keisari Antoninus Pius rakennutti 65 kilometrin pituisen Skotlannin halki kulkevan vallin ja sen varrelle useita linnakkeita. Useimmat linnakkeet ovat kadonneet ajan saatossa, mutta Historic Environment Scotlandin arkeologit löysivät hiljattain uuden tekniikan avulla yhden linnakkeen Glasgow’n lähistöltä.

Historioitsijat olivat pitkään arvelleet, että alueella oli ollut roomalainen linnake, sillä paikallinen muinaistutkija oli kuvaillut sellaista vuonna 1707.

Viimeisten 50 vuoden aikana tehdyt tutkimukset eivät kuitenkaan olleet tuottaneet tulosta. Nyt arkeologit tutkivat aluetta niin sanotulla gradiometrialla, jossa maanalaisia magneettisia vaihteluita voidaan mitata ilman yhtäkään lapion pistoa. Uusi teknologia mahdollisti linnakkeen sijainnin ja muodon hahmottelemisen.

Skotlanti maatutka.

Linnakkeen ääriviivat paikannettiin maatutkan ja gradiometrian avulla. Laite mittaa maanalaisia magneettisia vaihteluita, joita esimerkiksi kiviseinät aiheuttavat.

© Historic Environment Scotland

Roomalaiset hylkäsivät vallin nopeasti

Nyt muinaisen vallin varrelta löydetty linnake on vasta kymmenes lajissaan. Arkeologit uskovat, että vallin varrella kohosi alun perin 41 linnaketta hieman yli kilometrin välein.

Antoninus Pius rakennutti vallin yrittäessään puskea Rooman vihollisia piktejä kauemmas pohjoiseen.

Valli, jonka rakentaminen kesti 12 vuotta, auttoikin häntä siirtämään rajaa noin 160 kilometriä Hadrianuksen vallista pohjoiseen vuonna 154 jaa.

Uuden rajan turvaaminen osoittautui kuitenkin liian työlääksi, ja roomalaiset hylkäsivät Antoninuksen vallin vain kahdeksan vuotta sen valmistumisen jälkeen. Vuonna 162 jaa. he vetäytyivät Hadrianuksen vallille, joka oli käytössä 400-luvulle asti.

Roomalainen linnake Antoninuksen valli.

Kuva osoittaa, miltä Antoninuksen muurin varrella olevat linnoitukset tyypillisesti näyttivät.

© Historic Environment Scotland