Picture Desk
Livia Drusillan patsas

Livia Drusilla: Viekas kaunotar perusti Rooman keisaridynastian

Livia Drusilla nousi älyllä, tahdonvoimalla ja viekkaudella Rooman mahtavimmaksi naiseksi. Hän auttoi valtaistuimelle sekä miehensä että poikansa, mutta kuoli yksinäisenä ja hylättynä.

© Sky TV 2021.

Alla olevasta artikkelista saat lisätietoa sarjan päähenkilöstä Livia Drusillasta, joka saattoi olla antiikin ajan mahtavin nainen

Vuonna 38 eaa. Rooman ylin uskonnollinen neuvosto sai käsiteltäväkseen epätavallisen ja kiireellisen asian: yksi valtakunnan mahtavimmista miehistä ilmoitti haluavansa avioitua hiljattain eronneen, aiemmalle aviomiehelleen viimeisillään raskaana olevan naisen kanssa.

Neuvosto myöntyi, ja Rooman uusi nouseva tähti Octavianus, josta tuli myöhemmin keisari Augustus, avioitui 19-vuotiaan Livia Drusillan kanssa. Koko Roomaa kuohuttanut liitto ei ollut vain aikansa mehukas skandaali, vaan se tuli vaikuttamaan koko Rooman valtakunnan tulevaisuuteen.

Keisari Augustuksen patsas

Octavianus (myöhemmin keisari Augustus) oli historioitsijoiden mukaan palavasti rakastunut Livia Drusillaan, ja pari haki avioitumislupaa vuonna 38 eaa.

© Shutterstock

Täydellinen avioliitto

Livia ei ollut kuka tahansa tyttö, vaan hän kuului arvostettuun Claudiusten sukuun ja oli täydellinen liittolainen Octavianukselle, jota moni piti maalaisena nousukkaana.

Octavianus oli muutama vuosi aiemmin perustanut kahden sotapäällikön, Marcus Antoniuksen ja Lepiduksen, kanssa niin sanotun triumviraatin, jolla kolmikko jakoi keskenään vallan Roomassa.

Yhteistyö kuitenkin takkuili, ja Octavianus tarvitsi vaikutusvaltaisia ystäviä pärjätäkseen kilpailussa etenkin Antoniusta vastaan.

Avioliitto Livian kanssa vahvisti Octavianuksen valtaa, mutta yleensä pidättyväisen nuorukaisen kerrotaan myös todella rakastuneen vaimoonsa.

Livia havitteli valtaa

Marcus Antonius hävisi lopulta valtataistelun Octavianukselle. Kun Rooman senaatti vuonna 27 eaa. antoi Octavianukselle arvonimen Augustus ja hänestä tuli Rooman ensimmäinen keisari, Liviasta tuli samalla Rooman vaikutusvaltaisin nainen.

Päällisin puolin Livia oli täydellinen vaimo ja roomalaisen aatelisnaisen esikuva: hän oli nöyrä ja kunniallinen ja miehensä uskollinen tuki. Hänen kotinsa oli koruton ja vaatimaton, eikä siellä pröystäilty marmorilattioilla tai ylenpalttisilla mosaiikeilla.

Salassa Livia kuitenkin vehkeili uutterasti saadakseen Augustuksen adoptoimaan edellisestä avioliitosta syntyneen poikansa Tiberiuksen, jotta tämä perisi Rooman. Suunnitelma vaati muiden ehdokkaiden raivaamista tieltä.

Tiberiuksen patsas

Tiberiuksesta tuli Rooman keisari Augustuksen kuoleman jälkeen.

© Picture Desk

Vallanperijät kuolivat

Augustuksella ei ollut omia poikia, ja hän kaavaili seuraajakseen veljenpoikaansa Marcellusta. Livian huojennukseksi tämä kuoli sairauteen 18-vuotiaana.

Roomalaisen historioitsijan Dio Cassiuksen mukaan huhuttiin, että Livialla oli sormensa pelissä Marcelluksen kuolemassa. Myös muut vallanperijäehdokkaat kuolivat selittämättömiin sairauksiin.

Tiberius oli naimisissa rakastamansa Vipsanian kanssa, mutta Livian vehkeilyjen seurauksena hän joutui eroamaan ja avioitumaan Augustuksen tyttären kanssa.

Livia Drusillan patsas

Livia Drusilla nousi Rooman mahtavimmaksi naiseksi viisaudella ja viekkaudella.

© Picture Desk

Livia Drusilla

Tiberius murtui. Roomalainen historioitsija Suetonius kertoo, miten Tiberius myöhemmin nähtyään sattumalta Vipsanian ”seurasi tätä niin kaihoten ja kyynelsilmin, että sen jälkeen varmistettiin, että nuo kaksi eivät enää koskaan näkisi toisiaan.”

Tiberius oli vuosia ollut Augustuksen luotettu sotapäällikkö mutta joutui tämän epäsuosioon ja pakeni häiden jälkeen maanpakoon Rodokseen.

Vuonna 4 jaa. Augustus kuitenkin taipui Livian painostukseen ja adoptoi Tiberiuksen. Livian suunnitelmat etenivät suotuisasti.

Poika hylkäsi äitinsä

Livia ja Augustus olivat naimisissa 52 vuotta. Sinä aikana Roomaa vuosikymmeniä vaivanneet levottomuudet ja sisällissodat vaihtuivat rauhaan ja hyvinvointiin.

Roomalaisten historioitsijoiden mukaan suuri osa kunniasta kuului Livialle, jonka neuvoja Augustus alttiisti kuunteli.

Kun Augustus vuonna 14 kuoli, senaatti julisti hänet jumalaksi. Jonkin ajan kuluttua senaatti myönsi Livialle arvonimen ”Augusta”.

Kun Tiberius valittiin Rooman uudeksi keisariksi Augustuksen kuoleman jälkeen, 71-vuotias leski oli saanut kaiken, minkä puolesta hän oli taistellut, ja seuraavan 50 vuoden ajan Rooman keisarit tulivat dynastiasta, jonka perustajana voidaan pitää Liviaa.

Tiberiuksen välit äitiinsä kuitenkin vain huononivat ajan mittaan, sillä hän ei koskaan unohtanut, että Livia oli pakottanut hänet eroamaan elämänsä rakkaudesta.

Tiberius ei antanut äidilleen vaikutusvaltaa ja eväsi senaatin ehdotuksen antaa tälle kunnianimi ”isänmaan äiti”.

Livia kuoli 85-vuotiaana ja poikansa hylkäämänä vuonna 29.