Associazione Cocceius
Napoli akvedukti Aqua Augusta

Lasten leikkipaikka paljastui roomalaiseksi akveduktiksi

Napolilaisten lapsuudenmuistot johtivat italialaisarkeologit Rooman suurimpiin kuuluvan akveduktin jäljille. Tunneleissa voi olla tuhansia vuosia vanhaa biologista dataa.

Italialaisarkeologit kuulivat hiljattain napolilaisten kertomuksia, miten näillä oli 40 vuotta sitten lapsena ollut tapana leikkiä paikallisissa kapeissa tunneleissa. Tunnelien kuvaukset herättivät tutkijoiden mielenkiinnon, sillä ne kuulostivat muinaisilta roomalaisilta akvedukteilta.

Ja niinhän ne olivatkin. Kuvailujen perusteella arkeologit löysivät aiemmin tutkimattoman osan Aqua Augusta -akveduktista eli vesijohdosta, joka rakennettiin vuosina 30–20 eaa. tuomaan raikasta vettä Napolinlahden asukkaille ja ylellisiin lomahuviloihin.

Arkeologit ovat löydöstä innoissaan, sillä Augusta oli yksi Rooman pisimmistä ja laajimmista akvedukteista, mutta se on myös yksi vähiten tutkituista.

Napoli akvedukti Aqua Augusta

”Joissakin kohdin piti kontata ja puskea läpi”, yksi tutkijoista kuvaili vanhaa akveduktia.

© Associazione Cocceius

Uuden tiedon lähde

Voittoa tavoittelematon Associazione Cocceius -järjestö lähetti yli 2 000 vuotta vanhoihin tunneleihin ryhmän speleologeja eli luolatutkijoita, joiden ottamien kuvien perusteella akveduktin pohjalle on kertynyt paksuja kerrostumia.

Teksasin yliopiston professorin, akveduktiasiantuntija Rabun Taylon mukaan kerrostumat voivat kätkeä tutkijoille arvokasta tietoa.

Hänen mukaansa niistä voidaan saada tietoa paikallisesta ilmastosta niinä satoina vuosina, jolloin vesi virtasi akveduktissa. Veden kalkkikertymät muodostavat vuosittain ikään kuin vuosirenkaita, ja niiden isotooppitutkimuksista voidaan saada tietoa esimerkiksi lämpötiloista ja sademääristä.