Google Cultural Institute
Vesuviuksen purkaus

Kuka löysi Pompejin?

Vuonna 79 roomalainen Pompejin kaupunki hautautui paksuun vulkaaniseen tuhkakerrokseen. Kaupunki oli unohdettuna 1 500 vuotta, kunnes eräs arkkitehti löysi sen talojen värikkäitä seiniä.

Vuonna 79 Vesuvius-tulivuori purkautui ja alkoi sylkeä punahehkuista tuhkaa ja kiviä. Kun tulivuori hiljeni parin päivän päästä Pompejin kaupunki rannikolla Napolin eteläpuolella oli peittynyt useita metrejä paksun tuhkakerroksen alle.

Pompeji jäi unohduksiin 1 500 vuodeksi, kunnes italialainen arkkitehti löysi kaupungin värikkäin maalauksin koristeltuja seiniä kanavankaivutöiden yhteydessä vuonna 1592.

Kipsivalos Pompejissa

Giuseppe Fiorellin tekniikka toi näkyviin Pompejin asukkaiden viime hetket.

© Daniele Florio

Italialainen valoi pompejilaisten viimeiset hetket kipsiin

Arkkitehti ei kuitenkaan kiinnittänyt löytöönsä sen suurempaa huomiota, ja Pompejin rauniot unohtuivat jälleen.

Arkeologiset kaivaukset alueella aloitettiin vasta noin sata vuotta myöhemmin, ja 1700-luvulla löydön merkittävyys alkoi vähitellen selvitä arkeologeille. Kaivauksilla kuitenkin vain lähinnä haalittiin muinaisesineitä, ja vasta 1800-luvulla Pompejin tutkimus muuttui järjestelmällisemmäksi.

Pompeji paljastaa uutta

Ensimmäiset varsinaiset tieteelliset kaivaukset teki arkeologi Giuseppe Fiorelli, joka myös valmisti ensimmäiset Pompejin kuuluisista kipsivaloksista. Fiorelli jakoi rauniokaupungin pienempiin alueisiin, jotta kaikki voitiin tutkia ja löydökset raportoida tarkasti.

Vesuviuksen purkaus

Monet Pompejin noin 150 000 asukkaasta kuolivat Vesuviuksen purkauksessa – joko kotiinsa tai paetessaan.

© Google Cultural Institute

Pompejiin kätkeytyy kuitenkin vielä paljon salaisuuksia. Kolmannes kaupungista on yhä tutkimatta, ja arkeologit tekevät Pompejista jatkuvasti uusia löytöjä. Esimerkiksi syksyllä 2021 löydettiin niin sanottu orjien huone, jossa talon orjat olivat asuneet.