Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rooma legioona kenturia

Kuinka suuria olivat Rooman legioonat?

Gaius Mariuksen uudistuksissa Rooman armeija jaoteltiin legiooniin, kohortteihin ja kenturioihin, ja saumaton järjestelmä teki Rooman legioonalaisista antiikin ajan tehokkaimpiin kuuluvia sotilaita.

Shutterstock

Roomalaiseen legioonaan kuului ­kaikkiaan noin 5 300 sotilasta. ­Rooman valtakunnan legioonien koko ja rakenne vaihtelivat pitkään, kunnes ne vakiinnutettiin vuonna 107 eaa. ­laajassa sotilas­uudistuksessa.

­Tuolloin Rooman konsuliksi valittiin kenraali Gaius Marius, ja hän halusi tehostaa armeijaa.

Hän muun ­muassa antoi maanomistajien lisäksi Rooman köyhempienkin yhteiskuntaluokkien miesten liittyä armeijaan ja yhdenmukaisti sotilaiden varustusta ja koulutusta. Yksi suurimmista uudistuksista koski armeijan organisaatiota.

Gaius Marius asetti suurimmaksi yksiköksi legioonan ja jakoi sen pienempiin jalka­väkiyksiköihin: yksi legioona koostui 10 kohortista, joissa oli yleensä 480 miestä kussakin.

Jokainen kohortti jaettiin vielä kuuteen 80 hengen kenturiaan ja ne edelleen kahdeksan miehen ryhmiin. Uusi rakenne virtaviivaisti kaikki yksiköt ja komentoketjut, jolloin sotilaita oli helpompi hallita rintamalla.

Uudistus tuotti nopeasti tulosta, sillä sen myötä Rooman armeijasta tuli voittamaton sotakone, joka alisti valtaansa suurimman osan antiikin ajan tunnettua maailmaa meidän pallonpuoliskollamme.

Legioonan organisaatio

© Shutterstock

Lue myös:

Perinteet

Miksi kotka on niin monen valtion vaakunaeläin?

1 minuuttia
Rooman valtakunta

Pääsivätkö orjat Rooman legiooniin?

1 minuuttia
Rooman valtakunta

Rooman tuho vaikutti koko Eurooppaan

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota