Sponsianus

Kolikosta paljastui uusi Rooman keisari

Tutkijat pitivät vuosikymmeniä hallitsijaa sepitteenä, mutta kultakolikoiden perusteella Roomassa oli yksi keisari tähän asti oletettua enemmän.

Tutkijat ovat pitkään pitäneet väärennöksinä kolikoita, jotka ovat oletetun Sponsianus-nimisen Rooman keisarin lyöttämiä ja hänen kuvallaan koristettuja.

Uusissa tutkimuksissa on kuitenkin nyt selvinnyt, että kolikot eivät ole 1700-luvulla tehtyjä väärennöksiä, kuten on luultu, vaan ilmeisesti aivan aitoja roomalaiskolikoita.

”Olemme hyvin varmoja siitä, että ne ovat aitoja”, kertoo professori Paul Pearson Lontoon University Collegesta, joka on johtanut tutkimusta.

Ja jos kolikot ovat aitoja, Sponsianus pääsee uutena pitkälle listalle Rooman valtakunnan keisareista.

”Tutkimuksemme osoittavat, että Sponsianus hallitsi Roomaan kuulunutta kaukaista Daakian provinssia aikana, jolloin valtakunnassa riehuivat sisällissodat ja sen rajaseuduilla hyökkäilivät ryöstelevät armeijat”, Pearson selittää.

Sponsianus otti tutkijoiden mukaan vallan Rooman provinssissa Daakiassa (vihreä alue) ja julistautui keisariksi.

© Cristiano64

Kolikot ovat laadukkaita

Kolikoita tutkinut Pearson kollegoineen löysi kolikoista jälkiä, jotka vakuuttivat heidät niiden aitoudesta.

Kolikoiden pinnalta löydettyjen mineraalien perusteella ne olivat olleet maaperässä pitkään, ja niissä oli samankaltaisia kulumia kuin muissa 200-luvun kolikoissa, mikä kertoo niiden olleen pitkään käytössä.

Lisäksi kolikoiden kultapitoisuus on suuri, mikä viittaa vahvasti siihen, että ne eivät ole väärennöksiä.