Ketkä kehittivät gladiaattoritaistelut?

Gladiaattoritaistelut yhdistetään Rooman valtakuntaan, mutta mikä niiden alkuperä on?

Gladiaattorit olivat orjia, ja vain harva heistä selvisi ensimmäisestäkään taistelusta hengissä.

© Bridgeman

Ensimmäiset gladiaattori­taistelut käytiin Roomassa vuonna 264 eaa. senaattorin hautajaiskulkueen yhtey­dessä, kun kolme paria gla­diaattoreita taisteli vainajan kunniaksi kuolemaan asti.

Taistelujen alkuperää ei tunneta varmasti. Historioitsija Nikolaos Damaskoslainen väitti tavan tulleen etruskeilta Rooman pohjoispuolelta, kun taas esimerkiksi Livius oli sitä mieltä, että idea tuli Campaniasta etelästä.

Väitettiin, että Campaniassa oli vuonna 310 eaa. juhlittu sotavoittoa gladiaattoritaisteluin.
Nykyisin suurin osa historioitsijoista on Liviuksen kannalla. Hänen näkemystään tukee muun muassa se, että varhaisimmat roo­malaiset gladiaattorikoulut sijaitsivat Campaniassa.

Gladiaattorit taistelivat hautajaisissa

Ensimmäisten noin 150 vuoden ajan gladiaattoritaisteluita järjestettiin Roomassa vain hautajaisten yhteydessä.

Ajan mittaan vauraat roomalaiset alkoivat järjestää gladiaattoritaisteluita kansaa kosiskellakseen, ja taistelut arkipäiväistyivät ja levisivät koko valtakuntaan. Ne kiel­lettiin lopulta vuonna 404.

Ihra suojasi taistelijoita

Elokuvissa gladiaattorit esitetään usein timmeinä lihaskimppuina, mutta todellisuudessa areenoilla taisteli useimmiten varsin pulskia miehiä.

Tutkijoiden mukaan lihavuus oli etu, koska paksu rasvakerros suojeli viiltohaavoilta ja turvasi tärkeitä hermoja ja verisuonia.

3 kuuluisaa gladiaattoria

  • Flamma oli poikkeuksellisen sitkeä gladiaattori. Useimmat heistä kuo­livat jo ensimmäisessä taistelussaan, mutta Flammalle taisteluja kertyi peräti 34.

  • Spiculus oli erittäin suosittu, ja yksi hänen suurimmista ihailijoistaan oli keisari Nero, joka syyti lempigladiaattorilleen lahjoja.

  • Carpophorus oli bestiarius eli hän taisteli villieläimiä vastaan. Yhtenä päivänä hän tappoi leijonan, karhun, virtahevon ja 17 muuta eläintä.