Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Keisari Nero poltti Rooman tuhkaksi”

Kun suuri osa Roomaa tuhoutui tulipalossa vuonna 64 jaa., epäilykset kohdistuivat pian hulluun keisari Neroon, jonka väitettiin soittaneen viulua tornissaan palon aikaan.

Heinäkuussa vuonna 64 jaa. Rooman mahtavan hevoskilpa-areenan takana syttyi tulipalo. Suuri osa kaupungin rakennuksista oli puisia, joten palo levisi nopeasti useille asuinalueille.

Tuli riehui yli viikon ajan, ja tuhannet ihmiset menettivät kotinsa, monet henkensäkin. Roomalainen kirjailija Suetonius (70–130 jaa.) väitti suoraan keisari Neron sytyttäneen palon.

”Hän väitti, että vanhat rumat rakennukset ja kapeat kiemuraiset kadut muka loukkasivat häntä, ja sytytti Rooman palamaan”, Suetonius kirjoitti Rooman keisarien elämäkerroissa.

Hullu keisari riemuitsi tornissaan

”Nero katseli tulipaloa Maecenaan tornista iloiten, kuten sanoi, ’liekkien kauneudesta’ ja lauloi koko Troian valloituksen yllään asiaan kuuluva näyttelijänpuku”, irvaili Suetonius, joka toimi muun muassa keisarin sihteerinä ja muun Rooman yläluokan tapaan halveksui näyttelijöitä.

Suetonius kertoi kuitenkin myös, että Nero jälleenrakennutti kaupunkia paloturvallisemmaksi kivestä ja teetti omilla rahoillaan talojen edustoille pylväshalleja, joiden tasaisilta katoilta pystyi sammuttamaan ylemmissä kerroksissa syttyneitä paloja.

PUOLESTA JA VASTAAN: Panettelu vs. faktat

Neron kerrottiin tappaneen muun muassa vaikutusvaltaisen äitinsä ja raskaana olleen vaimonsa, Rooman kauneimmaksi naiseksi sanotun Poppaea Sabinan.

© Granger/Imageselect

LOPPUPÄÄTELMÄ: Rooman yläluokka mustamaalasi keisaria

Roomassa talot olivat lähellä toisiaan ja tulta käytettiin yleisesti ruuanlaitossa ja käsityöläisten verstaissa, joten tulipaloja syttyi helposti. Rooman vuoden 64 palon laajuus on kyseenalaistettu, eikä ole varmuutta, tuhosiko se todellakin kymmenen Rooman 14 kaupunginosasta.

Nykypäivänä on mahdotonta selvittää asioiden kulkua varmuudella, sillä ainoat lähteet ovat peräisin yläluokkaisilta antiikin kirjailijoilta, joilla oli syynsä mustamaalata Neroa: Nero ei pahemmin keskittynyt valtionhallintoon, mutta hän sääti rikkaille kovempia veroja ja takavarikoi näiltä maata jälleenrakennusta varten palon jälkeen.

Alempien yhteiskuntaluokkien ääni ei kuulu antiikin lähteissä, mutta Nero oli mitä ilmeisimmin suosittu, sillä hän muun muassa takasi roomalaisille edullisia elintarvikkeita.

MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO: Nero oli syytön Rooman paloon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota