Bremen Kulturressort & Shutterstock
Roomalainen hopeakolikkko ja hiekkalaatikko

Kahdeksanvuotias löysi roomalaisen hopeakolikon koulun hiekkalaatikosta

Pohjois-Saksassa asuva poika löysi harvinaisen Rooman valtakunnan kolikon, vaikka hänen kotiseutunsa ei ollut koskaan Rooman hallitsema.

Lapset etsivät usein kultaa ja aarteita kaivellessaan hiekkalaatikolla.

Kahdeksanvuotiaan Bjarnen leikistä tuli yhtäkkiä täyttä totta, kun hän puuhaili hiekkalaatikolla ala-asteen koulussaan Saksassa elokuussa 2022.

Poika kaivoi hiekasta esiin 1800 vuotta vanhan hopeakolikon Rooman valtakunnan ajalta.

Bjarne esitteli löytämänsä aarteen riemuissaan kotona, ja hänen vanhempansa ottivat kiireesti yhteyttä Pohjois-Saksan Bremenin kaupungin viranomaisiin.

Arkeologien tutkimusten mukaan raha on roomalainen denari, joka on lyöty filosofikeisari Marcus Aureliuksen valtakaudella 161–180 jaa. Hän oli viimeinen roomalainen hallitsija, joka piti yllä Pax Romanaa eli roomalaista rauhaa.

Kiivas inflaatio heikensi hopean laatua

Hiljattain löydetty kolikko painaa 2,4 grammaa, ja se on pahasti kulunut.

Denari on lyöty aikana, jolloin roomalaiset vähensivät rahansa hopeapitoisuutta korkean inflaation torjumiseksi, kertoo valtion arkeologi ja Bremenin yliopiston professori Uta Halle lehdistötiedotteessa.

Vanhan roomalaisen hopeakolikon molemmat puolet

Hopeakolikko on denari, ja se lyötiin keisari Marcus Aureliuksen hallituskaudella 161–180 jaa.

© Bremen Kulturressort

Hän kutsui löytöä "hyvin erityiseksi", sillä on erittäin harvinaista, että roomalaisia denaareja löytyy Bremenin kaupungista, joka sijaitsee samannimisessä osavaltiossa.

Alue ei koskaan ollut Rooman vallan alla, mutta siellä asui saksalaisheimo khaukit, joka kävi usein kauppaa [Rooman valtakunnan] kanssa (https://historianet.fi/sivilisaatiot/rooman-valtakunta/21-erikoista-faktaa-roomasta).

Hopeakolikko on saattanut päätyä Pohjois-Saksan maaperälle lähes kaksi vuosituhatta sitten sovittujen kauppojen maksuna.

Kahdeksanvuotias koulupoika voi nyt hyvällä omallatunnolla kirjoittaa ansioluetteloonsa tittelin amatööriarkeologi, mutta hän ei saa pitää löytöään, sillä se kuuluu lain mukaan valtiolle.

Valtion arkeologit kuitenkin ylistivät Bjarnea hänen "valppaudestaan ja uteliaisuudestaan" ja lupasivat lehdistötiedotteessa antaa hänelle löytöpalkkioksi kaksi arkeologiaa käsittelevää kirjaa.

Halle esitti toiveenaan, että denaari päätyisi Bremenin Focke-museoon, jonka antiikkiosastoa hän johtaa.