Ministero della cultura
Pozzuoli sukeltajat löysivät arabitemppelin

Italian rannikolta löytyi uponnut arabitemppeli

Roomalaisen Puteolin satamakaupungin edustalta tehtiin suuri löytö, joka todistaa, että yhdellä arabikansalla oli Rooman valtakunnassa erityisasema.

Napolin länsipuolella sijaitsevan Pozzuolin kaupungin edustalta merestä on löydetty kaksi marmorialttaria, jotka ovat osa upoksiin jäänyttä arabialaista temppeliä.

Temppeli oli kaikesta päätellen nabatealaisten rakentama. Nabatealaiset olivat roomalaisten liittolaisia ja hallitsivat aluetta, joka ulottui Eufratjoelta nykyisessä Turkissa aina Punaisellemerelle asti. Nabatealaisten valtakunta tunnetaan Jordaniassa sijaitsevasta pääkaupungistaan Petrasta, mutta nabatealaisilla oli Rooman keisarikunnan suurimmassa kauppasatamassa Pozzuolissa (antiikin Puteoli) myös vilkas kauppa-asema.

”Muinainen Puteoli paljasti lisää aarteitaan, jotka todistavat, että Välimeren alueella oli antiikin aikaan vahvat kauppa-, kulttuuri- ja uskonnolliset siteet”, Italian kulttuuriministeri Gennaro Sangiuliano toteaa lehdistötiedotteessa.

Nabatealaisten keramiikkaa

Nabatealaiset tunnettiin kauniista, ohuista keraamisista astioistaan, joihin oli maalattu mustalla kasviaiheisia kuvioita punaiselle pohjalle.

© Michael Gunther

Arabikansalla oli oma palvontapaikkansa

Arkeologit ovat jo pitkään tienneet, että Pozzuoli oli Rooman valtakunnassa varsinainen kansojen sulatusuuni. Egyptistä tuotiin Roomaan valtavasti viljaa, ja suuri osa siitä tuli laivalla Aleksandriasta Pozzuoliin kuljetettavaksi edelleen muualle valtakuntaan.

Roomalainen filosofi Seneca kirjoitti ihmisten odottaneen innoissaan satamassa, että vuoden ensimmäisestä viljalastista kertoneet ”postiveneet” ilmestyisivät horisonttiin.

Egyptiläiset eivät suinkaan olleet kaupungin ainoita muukalaisia. Jo 1700-luvun puolivälissä Pozzuolista löydettiin alttari ja tauluja, joissa oli kaiverrus ”DVSARI SACRVM” eli ”Pyhä Dushara”. Tämä oli ensimmäinen todiste siitä, että kaupungissa oli asunut nabatealaisia, sillä Dushara oli yksi arabikansan tärkeimmistä jumalista.

Kaupungin raunioista on löydetty myös valtava rintakuva, jonka arvellaan esittävän Dusharaa ja jota säilytetään nykyisin Vatikaanin museoissa.

Alttarien löytyminen korostaa sitä, miten tärkeä kaupunki Pozzuoli oli nabatealaisille ja kertoo osaltaan myös, että nabatealaisten oli sallittu asettua kaupunkiin ja perustaa sinne oma asuinalueensa, jossa oli heidän oman uskontonsa harjoittamista varten rakennettu temppeli.

Vaikka nabatealaisten valtakunta liitettiin Roomaan keisari Trajanuksen valtakaudella vuonna 106 jaa., Nabatea säilyi silti itsenäisensä Rooman provinssina.

Nabatealaiset vartioivat valtakunnan itärajaa, mutta Roomassa arvostettiin arabeja myös heidän taiteellisen ja kaupallisen osaamisensa vuoksi. Heidän sallittiin rakentaa suuri kauppaverkosto, joka ulottui Rooman valtakunnan lähes jokaiseen kolkkaan.

Arkeologit haluavat kartoittaa koko sataman merenpohjan

Suuri osa Pozzuolin muinaisesta satamasta on nykyään veden alla. Temppelin lisäksi sukeltajat ovat tunnistaneet muun muassa varastorakennusten, keisarillisten hallintorakennusten ja teiden jäännöksiä.

Arkeologit toivovat pystyvänsä tulevaisuudessa kartoittamaan koko ainutlaatuisen satamakaupungin, jossa temppelit ja satamatyöläisiä vilisseet varastot seisoivat vieri vieressä.

Baia roomalainen luksuslomakohde veden alla

Viime vuosien aikana sukeltajat ovat tutkineet suuren osan Napolinlahden roomalaiskaupungeista. Puteolin lähettyvillä sijaitsi Baian kaupunki, johon rikkaat roomalaiset tulivat viettämään lomaa luksushuviloilleen.

© Atlas Obscura