Arabikansalla oli oma palvontapaikkansa
Arkeologit ovat jo pitkään tienneet, että Pozzuoli oli Rooman valtakunnassa varsinainen kansojen sulatusuuni. Egyptistä tuotiin Roomaan valtavasti viljaa, ja suuri osa siitä tuli laivalla Aleksandriasta Pozzuoliin kuljetettavaksi edelleen muualle valtakuntaan.
Roomalainen filosofi Seneca kirjoitti ihmisten odottaneen innoissaan satamassa, että vuoden ensimmäisestä viljalastista kertoneet ”postiveneet” ilmestyisivät horisonttiin.
Egyptiläiset eivät suinkaan olleet kaupungin ainoita muukalaisia. Jo 1700-luvun puolivälissä Pozzuolista löydettiin alttari ja tauluja, joissa oli kaiverrus ”DVSARI SACRVM” eli ”Pyhä Dushara”. Tämä oli ensimmäinen todiste siitä, että kaupungissa oli asunut nabatealaisia, sillä Dushara oli yksi arabikansan tärkeimmistä jumalista.
Kaupungin raunioista on löydetty myös valtava rintakuva, jonka arvellaan esittävän Dusharaa ja jota säilytetään nykyisin Vatikaanin museoissa.
Alttarien löytyminen korostaa sitä, miten tärkeä kaupunki Pozzuoli oli nabatealaisille ja kertoo osaltaan myös, että nabatealaisten oli sallittu asettua kaupunkiin ja perustaa sinne oma asuinalueensa, jossa oli heidän oman uskontonsa harjoittamista varten rakennettu temppeli.
Vaikka nabatealaisten valtakunta liitettiin Roomaan keisari Trajanuksen valtakaudella vuonna 106 jaa., Nabatea säilyi silti itsenäisensä Rooman provinssina.
Nabatealaiset vartioivat valtakunnan itärajaa, mutta Roomassa arvostettiin arabeja myös heidän taiteellisen ja kaupallisen osaamisensa vuoksi. Heidän sallittiin rakentaa suuri kauppaverkosto, joka ulottui Rooman valtakunnan lähes jokaiseen kolkkaan.
Arkeologit haluavat kartoittaa koko sataman merenpohjan
Suuri osa Pozzuolin muinaisesta satamasta on nykyään veden alla. Temppelin lisäksi sukeltajat ovat tunnistaneet muun muassa varastorakennusten, keisarillisten hallintorakennusten ja teiden jäännöksiä.
Arkeologit toivovat pystyvänsä tulevaisuudessa kartoittamaan koko ainutlaatuisen satamakaupungin, jossa temppelit ja satamatyöläisiä vilisseet varastot seisoivat vieri vieressä.