AA Film Archive/Alamy Stock Photo

Historiallinen valloitus hajoaa sekavaksi huumetripiksi

Brittiläinen tv-sarja ”Britannia” nojaa enemmän fantasiaan kuin faktoihin kuvatessaan Britannian roomalaismiehitystä 2 000 vuotta sitten.

Julius Caesar yritti hyökätä Britanniaan 26. elokuuta 55 eaa. Hän oli muutamaa vuotta aiemmin valloittanut kelttien asuttaman Gallian Länsi-Euroopassa, ja nyt hän halusi alistaa valtaansa kelttien viimeiset linnakkeet Britteinsaarilla.

Hyökkäys ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan. Kun Caesar purjehti Pegwell Bayn lahteen lähellä nykyistä Canterburya, häntä oli vastassa suuri kelttisoturien armeija. Roomalaiset joutuivat vetäytymään, ja he palasivat vasta lähes vuosisata myöhemmin vuonna 43 jaa. – tällä kertaa 400 aluksen ja 20 000 miehen voimin komentajanaan kenraali Aulus Plautius.

Taas heitä olivat vastassa pelottomat kelttiklaanit – sekä ihmisiä uhraavat druidit, jotka hallitsivat loitsut ja taiat.

Näistä asetelmista käynnistyy brittiläinen tv-sarja Britannia, ja katsojalle käy pian selväksi, että HBO Nordicissa katsottavissa oleva sarja perustuu enemmän fantasiaan kuin faktoihin.

Katso ”Britannian” traileri

Video

Luisevat druidit uhraavat jumalille

Britanniassa tarinaa kerrotaan useiden eri hahmojen kautta. Sarjan pääpahis on sadistinen roomalaiskenraali Aulus Plautius. Sarjassa esiintyy muitakin historiallisia henkilöitä, kuten Rooman keisari Claudius, mutta he jäävät kerronnassa sivuosaan.

Druidit ovat Britannian maailmassa roomalaisten vahvimpia vastustajia, mutta heidät kuvataan lähinnä nälkiintyneiksi narkomaaneiksi, jotka rakastavat lävistyksiä ja tatuointeja. Druidit muun muassa polttavat huumaavia yrttejä saadakseen yhteyden alisen maailman henkiin, uhraavat ihmisiä saadakseen jumalien suosion ja pystyvät pelkän katseen voimalla hypnotisoimaan ihmisiä leikkaamaan irti ystäviensä päät.

Yksi druideista – jota esittää sarjassa Nikolaj Lie Kaas – on demonin riivaama.

Monumentista on tehty rituaalipaikka

© Tumblr

Sarja: Stonehenge on druidien uhrialttari

Druidien maaginen linnoitus Amber Palace eli ”Meripihkapalatsi” perustuu selkeästi Stonehenge-kivikehään. Siellä he ovat yhteydessä jumaliin saadakseen apua juoniinsa ja taikoihinsa.

© Shutterstock

Todellisuus: Stonehenge oli hautausmaa

Arkeologi John Aubrey väitti 1600-luvulla, että druidit rakensivat Stonehengen uhripaikaksi jumalilleen. Myöhemmät löydöt kuitenkin osoittavat, että keltit käyttivät kivikehää pikemminkin hautausmaana.

Britannia ei ole realistinen kuvaus Britannian roomalaismiehityksestä, vaan se on yhdistelmä kieroutunutta fantasiaa ja taikuutta, joille ei löydy todellisuuspohjaa historiasta.

Esimerkiksi ylidruidi Veran väittää olevansa yli kymmenentuhatta vuotta vanha ja toinen maailman kahdesta ensimmäisestä ihmisestä. Ensimmäinen ihminen, Veranin veli Harka, herää myöhemmin kuolleista.

Sarjan puolustukseksi on todettava, että historioitsijat tietävät hyvin vähän kyseisen ajanjakson kelteistä ja druideista. Keltit eivät käyttäneet kirjoitusta, ja ainoat tunnetut Britannian miehitystä koskevat lähteet ovat peräisin roomalaisilta.

Julius Caesar kuvaili kelttejä ja druideja epäonnistuneen Britannian valtausyrityksensä jälkeen näin: ”Keltit uskovat voivansa miellyttää jumaliaan teurastamalla vankeja ja rikollisia, ja kun nämä loppuvat, he uhraavat viattomia.”

Sarja tekee roomalaiskenraalista sadistin

© AF archive/Alamy Stock Photo

Sarja: Plautius on verenhimoinen sotahaukka

Kenraali Aulus Plautius johti roomalaisia taistelussa kelttejä vastaan. Hänet kuvataan sarjassa raa’aksi johtajaksi, joka ei epäröi tappaa omia miehiään ja ristiinnaulita orjia.

© Pinterest

Todellisuus: Aulus oli strategisti, ei pyöveli

Plautius oli Britannian ensimmäinen roomalainen kuvernööri. Hän oli taitava taktikko, joka peluutti kelttiheimoja toisiaan vastaan ja jätti luultavasti julmat rangaistukset alipäälliköilleen.

Caesar väitti myös, että druidit uhrasivat ihmisiä syöttämällä heille myrkyllistä misteliä, lukitsemalla heidät suuren ihmistä esittävän patsaan sisään ja polttamalla sen.

Historioitsijat ovat yleisesti sitä mieltä, että roomalaisten kuvaukset kelteistä barbaareina, jotka harjoittivat taikuutta ja uhrasivat ihmisiä, ovat liioiteltuja. Vuonna 1984 arkeologit löysivät kuitenkin niin sanotun Lindow’n miehen ruumiin, joka tukee jossain määrin roomalaisten kertomuksia.

Muumioitunut ruumis oli säilynyt erittäin hyvässä kunnossa vietettyään 2 000 vuotta happamassa suossa, joten sille pystyttiin tekemään tarkkoja tutkimuksia. Arkeologit havaitsivat, että miestä oli puukotettu ja kuristettu ennen kuin hänet oli heitetty suohon. Hänen mahastaan löydettiin siitepölyä mistelistä, jota druidien väitettiin syöttäneen uhreilleen ennen näiden tappamista.

Sarjan kelttikuningattaret ovat fiktiota

© Sky Group

Sarja: Vahvat naiset johtavat kelttien taistelua

Kelttien vahvimmat johtajat ovat kuningattaret Antedia ja Kerra, jotka yhdistävät heimonsa ja johtavat kelttien taistelua roomalaisia vastaan.

© National Portrait Gallery & Shutterstock

Todellisuus: Kelteillä oli mahtavia kuningattaria

Antedia ja Kerra ovat mielikuvituksen tuotetta, mutta todellisuudessa kelteillä oli vahvoja naispäälliköitä. Tunnetuin heistä on kuningatar Boudicca, joka hallitsi ikeenien heimoa ja johti suurta kapinaa roomalaisia vastaan vuonna 61 jaa.

Britannia on hämmentävä elämys

”Toivon, että sarja pillastuttaa historiantuntijat. Tartuin tarinaan rehellisin ja avoimin mielin, enkä voisi vähempää välittää, jos se ei kaikkia miellytä”, sarjan luoja Jez Butterworth on todennut brittiläiselle The Guardian -sanomalehdelle.

Sarjan kuvaamasta aikakaudesta ja druideista on säilynyt erittäin vähän faktatietoa, eikä Britannia edes yritä lisätä ymmärrystämme kelteistä ja druideista. Näin ollen se on lähinnä hämmentävä sekoitus Game of Thronesia ja Asterixia.

Sekava huumehuuruinen kurkistus Britannian roomalaismiehitykseen on ajoittain sekä viihdyttävää että kiehtovaa katsottavaa, mutta historiallisesti sarja on parhaimmillaan turhauttava ja pahimmillaan typerä.

HISTORIAN TUOMIO: 1/6 TÄHTEÄ